Публикация

Вреди от червеното месо

Вреди от червеното месо

След като изяснихме какви са ползите от консумацията на червено месо, продължаваме с

Вредите от червеното месо

Действително, основният компонент на месото са протеините, но с тях са свързани и нездравословните ефекти. Излишъкът им води до интоксикация. Препоръките са да се употребяват не повече от 150 грама животински протеини на ден, но последни изследвания показаха, че този показател е силно завишен. Днес официално признатата норма е 30-45 грама на ден. Протеини се съдържат и в морските продукти, които се смятат за по-безвредни. Оказва се, че приносът на протеините за натрупване на мускулна маса също е преувеличен, защото те се съдържат и в растения като бобовите култури.

Месото неизбежно се свързва с повишения риск от сърдечносъдови заболявания. Като вече е категорично доказано, че най-опасни са преработените продукти като колбасите.

Освен това, знае се, че в месото обитават различни паразити. Проблемът се задълбочава от факта, че микробите в някои от тях не се унищожават от високите температури.

Често лекарите свързват употребата на червено месо с повишен риск от онкологични заболявания. Учените твърдят, че този продукт увеличава опасността от рак на дебелото черво при мъжете и рак на гърдата при жените в периода на менопауза.

вреди от червеното месо

Специалисти от СЗО също причислиха червеното месо към вероятните канцерогени

През 2015 г. те категорично заявиха, че това месо е вредно за човешкия организъм. Освен това червеното месо съдържа и много холестерол, което води до сърдечносъдови проблеми.

Учените обаче твърдят, че вредите са свързани с прекомерната му употреба. Всекидневните малки порции не са опасни.

Така че безконечните спорове за ползата и вредата от червеното месо са безсмислени, ако се спазва мярката.

Коментари