Публикация

УСБАЛО се присъедини пилотно към проекта за верификация на лекарствата

УСБАЛО се присъедини пилотно към проекта за верификация на лекарствата

Университетската специализирана болница за лечение по онкология (УСБАЛО) се присъедини към  проекта за верификация на лекарствата.

В лечебното заведение пилотно бе инсталиран четец за новия код, който се слага на опаковките на лекарствата.

А с помощта на своя ИТ-доставчик, болничната аптека бе свързана с Националната система за верификация на лекарствата. Целта на инициативата е да се сведе до минимум рискът от употребата на фалшиви медикаменти и да се повиши безопасността на пациентите.

Проектът за верификация на лекарствата се осъществява на европейско ниво и имплементирането му е задължително за всяка една държава членка. У нас той се реализира от Българската организация за верификация на лекарствата. Процесът по внедряването му трябва да приключи на 9 февруари 2019 г. Ако дотогава всяка аптека не разполага с нужните четци и не е свързана със системата за верификация, няма да може да оперира пълноценно. Причината е, че занапред всички опаковки на лекарства ще бъдат маркирани с 2D matrix код. Фармацевтите ще трябва да проверяват този код в Системата за верификация преди да отпуснат лекарствата на пациентите.

За целите на тестването на системата в българската мрежа вече има над 476 000 опаковки с новия код на 10 различни производители, както и аптеки, които са заявили желание да се включат пилотно в процеса. Тази в УСБАЛО е една от тях. „Включването на лечебното заведение в процеса на толкова ранен етап дава сигурност, че осигуряването на терапията на пациентите след крайния срок за внедряване на верификацията няма да бъде затруднен по никакъв начин“, заяви д-р Стефан Константинов, директор на УСБАЛО. Според него по този начин само ще се гарантирана още по-добре тяхната безопасност по време на лечението им.

Коментари