Публикация

С кои храни можем да си набавим колаген

С кои храни можем да си набавим колаген

Първите бръчки са знак за стареене. Но всъщност те са знак, че колагенът в организмът ни е на изчерпване.

 

Какво представлява колагенът и защо е толкова важен за човека

Това е веществото, отговорно за  младостта на кожата, за здравето на ноктите, косата, ставите и чревните тъкани. Познати са 16 типа колаген, но най-разпространени (90%) са 3 от тях. Колаген тип I II е в костите, сухожилията и връзките.

Колаген III тип се съдържа в ставите.

Човешкият организъм е способен да произвежда необходимото количество колаген самостоятелно, но след 25-ата година синтезирането му започва да се понижава. Тогава се появяват и първите бръчки.

 

Как можем да си набавим колаген чрез храната

Чрез консумацията на месен бульон, риба и някои животински продукти

Костният бульон е един от най-добрите варианти, защото другите продукти само стимулират изработването на колаген, а бульонът съдържа биоактивна форма на белтъка, която организмът може да започне веднага да използва. Говеждият бульон е богат на колаген I тип, който поддържа нормалното функциониране на ставите. Препоръчва се ежедневно да изпиваме по 170-340 мл.

Мазните видове риби са богати на цинк, който помага за синтеза на колаген. Те съдържат и  омега 3 мастни киселини, които овлажняват кожата отвътре и я поддържат млада.

мазните видове риба са богати на колаген

В жълтъка на яйцата също се съдържа колаген. В тях има и сяра, необходима за производството на белтъка, както и за детоксикацията на черния дроб, благодарение на което се предотвратява разрушаването на колагена в организма.

Съдържа се в някои плодове и зеленчуци

Зелените листни зеленчуци са най-добрата профилактика при различни заболявания, но могат и да предотвратят разпадането на колагена. Хлорофилът, който съдържат, увеличава количеството на проколаген в кожата, оказва антиоксидантно действие срещу ултравиолетовите лъчи и свободните радикали, предотвратява преждевременното стареене.

5 оръжия в борбата с хранителните зависимости

Витамин С в цитрусовите плодове се явява свързващ компонент за анминокиселините, необходими за образуването на пролин. Той е необходимо вещество, предшестващо образуването на самия колаген. Освен това витамин С предпазва от токсините, намиращи се в околната среда.

Доматите са богати на антиоксиданта ликопен, който защитава кожата от вредните слънчеви лъчи. Той стимулира и синтеза на колаген. За да се получи максимален ефект, е необходимо доматите да бъдат подложени на топлинна обработка. Идеален е и натуралният доматен сок.

доматеният сок съдържа колаген

Авокадото съдържа витамин Е, който предотвратява разпадането на колагена в организма. А маслото от този плод помага за образуването на белтъка.

 

Тиквените семки са растителен източник на цинк, който стимулира синтеза на колаген, спира и разпадането му.

Семената от чиа съдържат омега 3 от растителен произход, което помага за подмладяването на кожата и хидратирането на клетките ѝ. 

 

Коментари