Публикация

В МБАЛ "Надежда" успешно отстраниха близо 6 килограмов тумор от корема на пациентка

В МБАЛ "Надежда" успешно отстраниха близо 6 килограмов тумор от корема на пациентка

Д-р Людмил Еленчев, специалист с богат опит в областта на оперативната гинекология и онкология и ръководител на отделение „Гинекология и патологична бременност“ в болница „Надежда“, извърши успешна операция по отстраняването на почти 6-килограмов тумор от коремната кухина на 61-годишна пациентка, съобщава на сайта си лечебното заведение. Макар че най-вероятно се касае за злокачествено новообразувание на яйчника,

прогнозата за пациентката е благоприятна благодарение на подходящия подход,

който д-р Еленчев е приложил при извършване на операцията. Подобна по размери и тегло туморна формация изисква операция с разрез, който да е достатъчно голям, за да може туморът да бъде отстранен цял от коремната кухина. Запазването на целостта на капсулата на тумора в случая е от решаващо значение за прогнозата на пациента и гарантира почти 90 % вероятност за пълно оздравяване. В противен случай шансът за оздравяване не би надхвърлил 50 %.

По своята същност операцията е рутинна, но е усложнена не само заради размера на тумора, а и поради факта, че яйчникът е бул „усукан“ около „крачето“ си. "В подобни ситуации е важно хирурзите да отстранят яйчника без да го връщат в правилното му положение, защото това би довело до усложнения в следоперативния период.", коментира д-р Еленчев.

Протоколът при подобна операция изисква

да се пристъпи и към отстраняване на матката и другия яйчник. Д-р Еленчев обяснява кое налага радикалността на операцията:

„След отстраняването на туморната формация по протокол пристъпваме и към отстраняване на матката. В кухината ѝ установихме наличието на формация, която изглежда доброкачествена, но която не бяхме установили преди това нито при изследването със скенер, нито при ехографията. Ето защо при подобни операции протоколът изисква да се пристъпва към отстраняването ѝ. Отстранихме и другия яйчник, който видимо беше уголемен, но не изглеждаше злокачествено променен. Отстранихме и голямото було – оментума, което също е етап от операцията по протокол."

След завършване на операцията пациентката е преведена в реанимация. Ранният ѝ следоперативен период протича нормално, съобщават от болницата.

Коментари