Публикация

Студент по фармация в МУ-Варна стана първи на най-стария плувен маратон у нас - Галата-Варна

Студент по фармация в МУ-Варна стана първи на най-стария плувен маратон у нас - Галата-Варна

Един път в годината, през първата неделя на август, можете да прекосите варненския залив, разчитайки единствено на собствената си сила и издръжливост. Най-издръжлив тази година се оказа Арсений Бекетов, студент по фармация първи курс в Медицински университет – Варна, който преплува разстоянието от 4 км и половина за 51 минути и 24 секунди.

В надпреварата се включиха професионални плувци и аматьори от 8 държави. Арсений е един от малкото варненци, които печелят най-старият плувен маратон у нас. Трасето на традиционния плувен маратон, в което взеха участие 310 души, започва от нос Галата и завършва на втора буна, обхващайки разстояние от 4400 м.


Арсений се занимава с плуване от 7 години, а от 5 години  - и професионално. Има множество медали от международни турнири. Участва в маратона Варна-Галата за 5 път, като пропуска миналата година. Тогава взема участие на Европейското първенство по плуване за младежи във Франция и се класира на 12-то място, след като преплува разстоянието от 10 км за 1:50 мин. Това е най-доброто представяне за България при младежите до момента.

Студентът по фармация завършва Спортното училище във Варна. Тренира ежедневно като плува по 6-7 км. „Спортът е до време, казва Арсений. „Един ден аз искам да имам силна опора зад гърба си. А тази силна опора е образованието. Затова избрах да уча в Медицински университет – Варна. Някой ден ще стана добър фармацевт".

Арсений се радва на отличните условия за спорт, които предлага университета. Умело успява да съчетае плуването и ученето. Въпреки ежедневните тренировки редовно посещава лекциите и завършва първи курс от обучението си със среден успех 5:80.

 

         Дарина Велчева
 
 
 
 

Коментари