Публикация

Около 50 стотинки дневно пестим, купувайки имитиращи млечни продукти

Около 50 стотинки дневно пестим, купувайки имитиращи млечни продукти

През пролетта на 2017 година Европейският съюз пое курс към ограничаване на употребата на палмово масло. Причината е - увеличената консумация на продукти, съдържащи палмови мазнини. Вече сме 2018 г. и ситуацията не е променена. Само за изминалата година във вид на сирене са изконсумирани 12 хиляди тона палмова мазнина, коментира за БТА Иван Грънчаров, член на УС на Асоциацията на млекопреработвателите.

Има действаща наредба, която забранява производството на имитиращи продукти

и влагането на палмово масло в млечните продукти в мандрите. Този тип храни се подреждат на определени за целта места в търговската мрежа и въпреки всичко българинът продължава да купува този тип "заместители" на млечните изделия.

 

Как да познаем дали сиренето е истинско

 

Разликата в цената е тази,

която лесно различава истинските и качествени сирена и кашкавали от онези, в които са вложени растителни съставки.

"В България имаме възможност да ядем качествени продукти, но болшинството от хората не го правят. Оправданието е липсата на финансови средства. Аз съм сметнал, че средногодишно разликата е 50 стотинки на ден"

Подчертава Грънчаров, призовавайки българинът да обръща повече внимание на качеството на продуктите, които слага на трапезата си.

 

Защо е вредна палмовата мазнина

Множество проучвания доказват, че всяка растителна мазнина, подложена на широко прилагания химичен метод хидрогениране, се превръща в хранителен продукт, водещ до редица вреди за човешкия организъм, обяснява ендокринологът д-р Красимир Хаджилазов.

Какво представлява хидрогенирането?

При нагряване до висока t на иначе полезна течна растителна мазнина в последната се разрушават двойни връзки във въглеродните й вериги и при прибавяне на водород (Н) и с участието на катализатори, се получава от частично до пълно насищане и втвърдяване на мазнината! Така обаче се променя и пространствената й структура (транс форма) и вече се възприема от организма по съвсем друг начин.

Метаболизирането на такива хидрогенирани мазнини е затруднено. 

 

Коментари