Публикация

Как да разпознаем истинското сирене

Как да разпознаем истинското сирене

Въпреки че в търговската мрежа имитиращите продукти трябва да имат ясно обозначение,  че са такива и съдържат растителни мазнини, заставайки пред витрините със сирена, ние често се питаме дали те са истински.

 Как да разпознаем оригиналното сирене

  • Какъв трябва да е цветът на истинското?
  • Каква трябва да бъде консистенцията му?

Отговор на тези важни въпроси дава специалистът от Българската агенция по безопасност на храните и ръководител на Националната референтна лаборатория по безопасност на храните проф. Христо Даскалов. Вижте във видеото:

 

Коментари

14 авг 2018 12:52
Петър  Галев
14 авг 2018 12:52

Един от големите проблеми с млечните продукти е, че самите ние - потребителите, имаме ниска степен на критичност и заинтересованост какво консумираме. Дори и за домашна употреба да купуваме автентични продукти, колко от нас в ресторант, стол и т.н. питат с какво "сирене" и с какво "мляко" са направени шопската салата, тараторът, кашкавалът пане... Ясно е, че след като на пазара има имитационни продуктти от 3 - 4 лв. килограма, много малко ресторантьори ще сложат сирене от 10 лв. Защото никой не ги пита какво слагат, не иска документ, а и не може да разпознае ментето.