Публикация
Как да разпознаем истинското сирене
Въпреки че в търговската мрежа имитиращите продукти трябва да имат ясно обозначение, че са такива и съдържат растителни мазнини, заставайки пред витрините със сирена, ние често се питаме дали те са истински.
Как да разпознаем оригиналното сирене
- Какъв трябва да е цветът на истинското?
- Каква трябва да бъде консистенцията му?
Отговор на тези важни въпроси дава специалистът от Българската агенция по безопасност на храните и ръководител на Националната референтна лаборатория по безопасност на храните проф. Христо Даскалов. Вижте във видеото:
Коментари
Един от големите проблеми с млечните продукти е, че самите ние - потребителите, имаме ниска степен на критичност и заинтересованост какво консумираме. Дори и за домашна употреба да купуваме автентични продукти, колко от нас в ресторант, стол и т.н. питат с какво "сирене" и с какво "мляко" са направени шопската салата, тараторът, кашкавалът пане... Ясно е, че след като на пазара има имитационни продуктти от 3 - 4 лв. килограма, много малко ресторантьори ще сложат сирене от 10 лв. Защото никой не ги пита какво слагат, не иска документ, а и не може да разпознае ментето.