Публикация

Карловци на протест срещу закриване на АГ отделението в общината

Карловци на протест срещу закриване на АГ отделението в общината

Карлово протестира срещу закриването на АГ отделението в МБАЛ “Д-р Киро Попов“. Причината е решението на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив да спре финансирането на 12 клинични пътеки, по които работи отделението. В протеста се включиха жители от Карлово и съседните общини. Той бе подкрепен и от местната управа.

„Днес протестираме срещу неправомерните и злонамерени действия на Районната здравноосигурителна каса в Пловдив, която без правно основание отказа да подпише договор за 12 акушеро-гинекологични пътеки, по които работи АГ отделението в карловската болница“ – каза пред протестиращите кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Болницата в Карлово обслужва около 100 хиляди човека от няколко общини

Неподписването на този договор лишава болницата от месечни приходи за около 70 хиляди лева, така и лишава това население от помощ по тези 12 пътеки. По думите на карловския кмет, болницата е оспорила заповедта на директора на РЗОК-Пловдив и Пловдивският административен съд със свое решение от 9 август/четвъртък/ е постановил, че спира изпълнението на тази заповед.

 

„Очакваме, вероятно, директорът на РЗОК да оспорва решението на съда. От юридическа гледна точка, след като заповедта на директора на РЗОК не действа, АГ отделението работи и ще продължи да работи“- заяви д-р Кабаиванов.

 

Карловският кмет отправи покана към новия управител на НЗОК д-р Дечо Дечев да види как работи Здравноосигурителната каса в Пловдив и да дойде в Карлово, а министърът на финансите и министърът на здравеопазването да направят груби сметки как с шест милиона годишно се подпомагат 70 общински болници в страната.

 

Кметът подчерта, че като се сметне, се пада по 2,50 лв. на човек. „Бюджетите на всичките 70 общински болници са бюджети от Здравноосигурителната каса, която ни удря и ни реже, общините – каквато възможност имаме да помогнем, и 6 милиона годишно от Министерството на здравеопазването. Ако Министерството на здравеопазването иска да подкрепи общинското здравеопазване, то трябва да отдели минимум 25-30 милиона годишно, с които да подпомогне общинските болници да плащат режийните си разноски - ток, вода и консумативи. Целта на общинското здравеопазване не е да се конкурира с частните, университетските и окръжните болници. Целта на общинското здравеопазване е да осигури бърза, най-ефективна и най-евтина до всички нас здравна помощ. Ако няма общинско здравеопазване, какво означава – да ходят всички хора от села и градове в частни, университетски и окръжни болници - това ли иска Министерство на здравеопазването? Ако иска това - да го каже пред целия български народ. Защото ако продължава с неговото бездействие и без помощта на Министерството на финансиите, общинското здравеопазване е обречено“ – констатира д-р Емил Кабаиванов и допълни още:

Ние протестираме и заради липсата на помощ от страна на тези две министерства. Ще продължим нашата битка, докато министрите разберат, че общинското здравеопазване без помощ няма как да съществува. Една проста сметка показва, че 50 хиляди жители на Карлово внасят между 12-13 милиона в Здравноосигурителната каса като осигуровки. Бюджетът на общинската болница е около 3 милиона и половина лева. От нашите данъци, които внасяме като данък доходи на физически лица, 10-те процента изцяло отиват в Министерството на финансите, нищо не остава в българските общини. Как да издържаме общинските болници?

Кметър съобщи, че ще бъде разгледана антикризисна програма за болницата на 30 август на сесията на Общинския съвет

По време на протеста управителят на общинската болница д-р Христо Пелев заяви: „ Няма да позволя да не се раждат бебета в Карлово. Ще направя всичко възможно, което е по юридически и по друг път, да запазя тази дейност в карловската болница. Решението на РЗОК е абсолютно противозаконно и ще го оспорвам, докато съм управител на Общинска болница - Карлово. Смятам, че тези думи трябва да се чуят и от министъра на здравеопазването.

 

„Г-н Ананиев, в този договор, който е подписан между Лекарския съюз и НЗОК, съществува член 260, в който се казва, че един анестезиолог плюс още половин щат могат да извършват дейността в АГ отделение. В Карлово има 4 анестезиолози: д-р Петров, д-р Няголов, д-р Попов, д-р Чобанов. Анестезиолозите са дефицитна професия. Вие защо се подигравате с общинското здравеопазване? Вземете мъдро решение.“ Д-р Пелев информира, че е изпратил необходимите писма до всички институции – Народно събрание, Надзорен съвет на НЗОК и РЗОК, и апелира: „Ние няма да се предадем, борете се да съществува АГ отделение.“

 

Все така да има гражданска активност и обединение в името на каузата карловската болница да я има, пожела председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков. На протеста присъства и д-р Неделчо Тотев – председател на Сдружението на общинските болници.

 

Подкрепа за справедливите искания на АГ отделението и карловската болница дадоха БЛС в лицето на председателя си д-р Иван Маджаров, кметове, общински съветници и управители на общински болници от цялата страна.

Коментари