Публикация

Учените: Вегетарианството може сериозно да увреди здравето

Учените: Вегетарианството може сериозно да увреди здравето

В Америка броят на хората,  отказали се да консумират месо и месни продукти нараства лавинообразно. като в момента са над 7 милиона. В рамките на три години, от 2014 до 2017 г. броят на веганите се е увеличил с 600%. Но независимо, че растителната диета има много предимства, подобен начин на хранене често предизвиква проблеми.

Учени от САЩ доказаха, че заради дефицита на витамин В12 при вегетарианците и веганите могат да се появят сериозни здравословни проблеми.

Хората, които не консумират месни продукти лишават организма си от

необходимите количества витамин В12, който е много важен за здравето, защото помага за образуването на еритроцитите, възстановява ДНК и предпазва мозъка от увреждания.

Изследването на американски учени установило, че при 9 от 10 вегани нивото на витамин В12 е под нормата. При вегетарианците нещата са малко по-добри, защото те консумират млечни продукти и яйца.

Какво представлява орторексията?

Учените са категорични, че

дефицитът на витамин В12 може да има сериозни последици за здравето, които обаче се проявяват бавно. Човек може да изпитва умора, раздразнителност, кожата му става бледа, съществува и опасност от проблеми с паметта. Възможно е да се стигне и до загуба на зрение и психози.

Известно е, че недостигът на този витамин  увеличава риска от развитието на депресии, деменции, сърдечносъдови и дори онкологични заболявания.

Коментари

Сред месоядните също вече масово се наблюдава дефицит на витамин Б12. Така че не виждам това да е причината да изключиш животински продукти. Знаейки как се отглеждат, обработват и т.н. докато стигнат до нас, по-добре за здравето ни ще бъде да НЕ ги консумираме изобщо. Има страшно много доказани случаи, месото не само, че е канцерогенно, но то води след себе си множество заболявания. Това вече не е всеобща тайна.