Публикация

Обвинения срещу д-р Б. Нанев заради Дома на лекаря


Сдружение „Български лекар” е подало сигнал до прокуратурата за проверка на дейността на д-р Божидар Нанев по проекта за изграждане на Дома на лекаря.

Докато е бил председател на съсловната организация, д-р Нанев е изтеглил кредит в размер на 420 хил. лв., който е тройно обезпечен – с ипотека на земята от 1760 кв.метра, с правото на строеж, с особен залог върху банковите сметки на БЛС (разплащателни, депозитни и т.н.). Ипотекирането обаче е извършено, без да има изготвена актуална оценка за реалната стойност на терена от лицензиран оценител.

Според сдружението, чиито председател е д-р Андрей Кехайов (председател на БЛС в периода 2002-2009 г.) по този начин се застрашава собствеността на съсловната организация.

През 2005 г. правителството на Симеон Сакскобургготски даде безвъзмездно земя за построяване на Дом на лекаря на стойност 9,2 млн. лв., като парцелът се намира близо до болница „Александровската” в София. За да се изкара разрешително за строеж, тогавашното ръководство на БЛС е платило 163 хил. лв., а за изготвянето на проект - 580 хил. лв.
  

Коментари