Публикация

Решен е проблемът с АГ отделението на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово

Решен е проблемът с АГ отделението на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово

Проблемът със спиране на клиничните пътеки в АГ отделението в МБАЛ "Киро Попов" е решен в полза на карловската болница. Това съобщиха от община Карлово, откъдето добавиха, че е подписано съвместно указание за прилагане на НРД 2018 в частта „Болнична помощ“ между Здравната каса и Българският лекарски съюз. 

В него се казва:  „В случаите, при които лечебното заведение за болнична помощ (ЛЗ) е подало заявление за сключване на договор по НРД за МД за 2018 г. за КП №001 „Стационарни грижи при бременност с повишен риск“, №003 „Оперативни процедури за задържане на бременност“, №004 „Преждевременно прекъсване на бременността“ (№004.1 и №004.2) и №005 „Раждане“, ЛЗ е изпълнявало досега тези КП по НРД 2017 г. и притежава ІІ ниво на компетентност, но не може да осигури трима лекари със специалност по анестезиология и интензивно лечение (АИЛ) на пълен работен ден, договор може да се сключи по посочените КП, ако ЛЗ представи договори със специалисти по АИЛ, а именно поне едни специалист на пълен работен ден, останалите специалисти на ½ работен ден.“

Лечебното заведение следва да удостовери писмено пред Районната здравноосигурителна каса, че с посочените от него специалисти и предоставените за тях графици гарантира непрекъснатост, своевременност и качество на оказаната медицинска помощ, уточняват от Касата.

До подписване на указанието се стигна, след като РЗОК-Пловдив отказа да сключи договор с карловската болница за 12 клинични пътеки от областта на акушерството и гинекологията с аргумента, че лечебното заведение разполага само с един анестезиолог, работещ на пълен работен ден. Болницата има договор с още трима анестезиолози, всеки от които обаче е на половин ден. Отказът на РЗОК да сключи договор по тези пътеки на практика щеше да затвори АГ-отделението в лечебното заведение.

Срещу това излязоха на протест повече от 200 души, включително градската управа. Те настояваха отделението да не се затваря. Кметът на града д-р Емил Кабаиванов подчерта, че в отделението годишно постъпват около 400 родилки от града и околните райони и призова те да не бъдат поставяни в ситуацията да пътуват до други градове при нужда от АГ помощ.

От регионалната каса пък заявиха, че сключването на договор за тези пътеки би поставило в риск живота и здравето на здравноосигурените, тъй като болницата не отговаря на изискванията.

Коментари