Публикация

Съветите на фармацевта при летните вируси

Съветите на фармацевта при летните вируси

Лятото е в разгара си, температурите се покачват, а с това се увеличават и броя на заболелите от „летните“ вируси. Ще ви дам няколко съвета как да реагирате още при първите симптоми и как да разберете дали вируса е преминал към бактериално усложнение.

Състояние с повръщане и/или диария. Ентеровирус

  1. Ако състоянието ви започне с изява и на двата симптома - повръщане и диария, то незабавно потърсете лекарска помощ. Най-опасното при това състояние е да се допусне обезводняване. На фона на високите температури навън, това ще представлява риск от драстично повишаване на телесната температурата, значителна отпадналост и цялостно влошаване на състоянието. С други думи незабавната лекарска помощ е задължителна. Под лекарско наблюдение ще ви поставят система, която едновременно хидратира организма и овладява симптомите.
  2. Ако първият симптом е повръщане, също не трябва да пренебрегвате състоянието. Можете да използвате супозитории (свещички) в комбинация с натриев цитрат, за овладяване на повръщането. Ако нямате подобрение на състоянието 2 до 3 часа след приложението на свещичките и натриевия цитрат, трябва веднага да потърсите лекарска помощ, отново за да се предпазите от обезводняване и последиците от него. Ако повръщането спре, трябва да компенсирате загубите от вода и соли на организма. В аптеките се продават специални форми, разтворими във вода, които са предназначени да рехидратират организма при такива състояния.
    N.B. Приемайте течностите на малки глътки през интервали от време. Не приемайте храна няколко часа, а при захранване първия ден яжте леки храни – препечена филия със сирене, втория и третия започнете постепенно да добавяте първо месо, а после плодове и зеленчуци.
  3. Ако симптомът е диария, възможностите за повлияване са много – от широко рекламираните лоперамид съдържащи, през специални пробиотици при диария, продукти съдържащи танини, до антидиарични адсорбенти под формата на прах за разтваряне във вода или директно за прием в устата. Аз лично много рядко препоръчвам лоперамид съдържащи, тъй като опасността от запек е много по-голяма.
    N.B. Каквото и да приемате винаги го пийте с много малко количество вода, ако е разтворима форма, го разтворете до консистенция на каша. Приемът на по-голямо количество вода раздува червата и предизвиква допълнително дразнене. Това не означава да спирате приема на течности – напротив. При диария организмът губи както вода, така и соли. Ето защо се препоръчва рехидратираща терапия с по-горе споменатите форми. Захранването трябва да е с храни с ниско съдържание на мазнини. Храната се приема на малки порции по-често. Ако диарията е съпроводена с много силни болки, продължи повече от едно денонощие или общото ви състояние се влоши много, не отлагайте посещението при лекар.

Вижте цялата статия и още полезна информация на savetitenafarmacevta.com >>>

Коментари