Публикация

Медикаменти, защитаващи лигавицата на стомаха и нестероидни противовъзпалителни

Медикаменти, защитаващи лигавицата на стомаха и нестероидни противовъзпалителни

КОИ СА МЕДИКАМЕНТИТЕ, КОИТО ЗАЩИТАВАТ ЛИГАВИЦАТА НА СТОМАХА?

Това са лекарствени продукти от две групи – H2 – блокери (ранитидин, фамотидин, и др.) и инхибитори на протонната помпа (омепразол, езомепразол, ланзопразол, пантопразол и др.). Накратко показанията на тези продукти са следните:

 

  • лечение и превенция на язва на стомаха и дванадесетопръстника, включително причинена от нестероидни противовъзпалителни (антиревматични) средства;
  • язва на дванадесетопръстника, причинена от инфекция с Helicobacter pylori;
  • постоперативна язва;
  • лечение на повишена стомашна секреция на солна киселина, свързана с пептични язви и клетъчни тумори на панкреаса – синдром на Цьолингер – Елисон;
  • лечение на гастро-езофагеална рефлуксна болест и симптоматично повлияване на гастро-езофагеалния рефлукс – състояние, при което киселината от стомаха навлиза в хранопровода и причинява болка, възпаление и парене зад гръдната кост;
  • лечение на диспепсии – нарушение в храносмилането, характеризиращи се с болка и повишено образуване на стомашни киселини.

Курсовете на лечение при различните състояния са подробно разгледани в листовките на продуктите и се назначават и  осъществяват под надзора на лекар. 

ЗАЩО НЕСТЕРОИДНИТЕ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ СРЕДСТВА (НСПВС) УВРЕЖДАТ ЛИГАВИЦАТА НА СТОМАХА?

Терапевтичните ефекти на НСПВС се осъществяват чрез блокиране на простагландиновата синтеза. Простагландините се образуват от преобразуването на арахидонова киселина посредством циклооксигеназни (COX) изоензими вследствие на настъпило клетъчното увреждане.

 

Има две различни изоформи на COX. COX-1 присъства в повечето клетки, включващи ендотелиални клетки, като стомашно-чревен епител, тромбоцити и други. Характерното за COX-1 e, че тя  функционира непрекъснато. Обратно, COX-2 присъства само в няколко тъкани и се отключва от възпаление. НСПВС упражняват своите терапевтични противовъзпалителни и обезболяващи ефекти чрез инхибиране на СОХ-2. Но много голяма част от тях блокират и COX-1. Блокирайки COX-1, намиращ се в стомашно- чревния епител,  се блокира и синтезата на простагландините, отговорни за протективното действие върху стомашната лигавица. Простагландините нормално стимулират секрецията на бикарбонат от слузните жлези, имат съдоразширяващо действие и подпомагат доброто кръвоснабдяване на стомашната лигавица.

 

По-голяма част от НСПВС са киселини и освен по описания по-горе начин, увреждат лигавицата на стомаха и директно при прием.

 

Стомашно-чревните симптоми са най-честите нежелани реакции на НСПВС, като при ненавременно взети мерки може да се стигне дори и до смърт.

 

С напредването на фармацевтичната наука се създадоха нестероидни противовъзпалителни с блокиращо действие основно върху COX-2, което до голяма степен  намалява риска от увреждане на стомашната лигавица, но не решава проблема напълно.

 

Ето защо, при рискови пациенти и при по-продължителен прием на НСПВС се налага да се добавя към лечението и протектори на лигавицата на стомаха.

КОЛКО ДЪЛГО МОГАТ ДА СЕ ПРИЕМАТ ПРОТЕКТОРИТЕ НА СТОМАШНАТА ЛИГАВИЦА ПРИ ПРИЕМ НА НСПВС?

Производителите на Н2 – блокери и инхибитори на протонната помпа казват, че се взимат толкова дълго, колкото продължава лечението с НСПВС. Обикновено курса на лечение с НСПВС е от 7 до 15 дни. ...

 

Какво показват данните за дългосрочна употреба на Н2 – блокери и инхибитори на протонната помпа?

 

Вижте цялата статия и още полезна информация на savetitenafarmacevta.com >>>

Коментари