Публикация

Вегетарианци и вегани - прилики и разлики

Вегетарианци и вегани - прилики и разлики

Какво представляват вегетарианците

Вегетарианци се наричат хората, които не ядат месо, птици, риба и др. морски продукти. В тази група могат да бъдат включени и веганите и други форми на вегетарианството. Разлика с веганите: Веганите принадлежат към групата на вегетарианците, но вегетарианците не могат да бъдат причислени към групата на веганите.

Предимства на вегетарианството: 

Оновните продукти във вегетарианската диета съдържат по-малко мазнини и холестерол,  затова тя не вреди на сърцето. Вегетарианците са по-малко застрашени от високо кръвно налягане и инфаркт. Заради голямото количество фибри и комплексни въглехидрати в приеманите от тях растителните продукти, те са и по-малко застрашени от диабет. Както всяка диета, така и вегетарианската не може да бъде здравословна, ако в нея липсват макро и микро хранителни вещества, а са включени тежки мазнини, захар и сол.

Недостатъци на вегетарианството: 

Вегетарианците имат проблем с дефицит на витамин B12, който се съдържа главно в животинските продукти. Единственият източник на този витамин за тях са млякото и яйцата. Освен това животинските протеини съдържат всички необходими ензими за производството на протеини, което ги прави пълноценни протеинови продукти. За да доставят на организма си необходимите ензими при всяко хранене вегетарианците трябва да разчитат на комбинация от храни или на соята (единственият пълноценен растителен протеин).

                                              Ако сте вегетарианци, набавяйте си желязо с...
 
Вегетарианската диета е полезна за организма и за околната среда по няколко причини, но не е по-добра от идеалната рецепта за здравословно хранене и начин на живот. Здравето зависи от  физическите упражнения и здравословната храна, която изключва пържените ястия и химически обработените готови продукти.

веганството не е диета, а философия

Какво представляват веганите

Веганството не е просто начин на хранене или диета, а философия. Хората стават вегани по различни подбуди, например здравословни или екологични, но тяхната главна мотивация е  хуманното отношение към животните. Повечето вегани са убедени, че отговорността към природата налага такъв начин на хранене. Тяхната вегетарианска диета е по-крайна – освен месо, веганите не ядат и яйца, млечни продукти и мед, и не употребяват кожени, копринени и вълнени изделия, както и козметика с животински продукти.

Предимства на веганството: 

Веганите трябва много внимателно да балансират храната си, непременно да включват и заместват някои продукти с други. Позволените за тях храни съдържат хранителни вещества, малко мазнини и много фибри, но повечето от тях са бедни на протеини и други основни хранителни вещества, като B12. Когато обаче веганската диета е добре балансирана, тя предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Диетолозите в Съединените щати и Канада обявиха официално през 2003 година, че правилно планираната веганска диета е подходяща за всички възрасти, включително и по време на бременност и кърмене, и може да е полезна при лечението и предотвратяването на определени заболявания. Днес обаче учените са на мнение, че веганската диета крие много рискове, особено за децата.
 

Недостатъци на веганството: 

Веганите често страдат от недостиг на желязо и калций. Вярно е, че повечето растения съдържат желязо, но желязото в месото се усвоява 3 пъти по-бързо от организма. Що се отнася до калция, добър вариант за снабдяване на организма с него е соевото мляко.
 
Ако тази философия ви прави щастливи, отдайте й се от сърце, но за да бъдете здрави подхождайте разумно. За да сте здрави, не е достатъчно само да се откажете от някои храни, трябва задължително  да доставяте на организма си всички необходими за него хранителни вещества. Планирайте внимателно храненето си, защото във веганската диета липсват много богати на хранителни вещества продукти. Липсата на витамин В12 може сериозно да увреди здравето.

Коментари