Публикация

БАПЗГ настоява за приемане на законова рамка и правила за дейностите по здравни грижи в извънболничната помощ

БАПЗГ настоява за приемане на законова рамка и правила за дейностите по здравни грижи в извънболничната помощ

Председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева изпрати отворено писмо до здравния министър г-н Кирил Ананиев и до всички медии в република България с настояване да се приемат в спешен порядък законова рамка и правила, които да регламентират дейностите на професионалистите по здравни грижи в извънболничната помощ. В писмото се уточнява, че поводът за поредното искане на БАПЗГ е получен сигнал от Пациентски организации "Заедно с теб" за съмнителен сайт за обяви за медицински сестри за посещения по домовете и извършване на медицински дейности.

 

"Писмото на  пациентските организации е поредният повод  да сигнализираме, че няма ясно разписан законов регламент за извършване на здравни грижи в извънболничната помощ под формата на частна практика в рамките на професионалната компетентност и отговорност на специалистите по здравни грижи. Получава се парадокс – от една страна има наредба на Министерство на здравеопазването от 8 февруари 2011 г. за професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти могат да извършват по назначение или самостоятелно, от друга страна - извършването на дейности по здравни грижи в частната практика не е регламентирано от закона."

В писмото се изтъква, че БАПЗГ повече от 10 години настоява да се намери законово решение на поставения проблем.

 

"За да отговорят на нуждите на пациентите професионалисти по здравни грижи се регистрират по Търговския закон и извършват дейности по домовете без контрола на РЗИ и БАПЗГ. По този начин няма гаранция за тяхната професионална компетентност и качеството на извършените от тях дейности по здравни грижи. Важно е да се отбележи, че самите специалисти, които оказват здравни грижи по домовете също нямат сигурност и защита. В същото време законовият вакуум дава възможност на лица без медицинско образование да се регистрират в съмнителни сайтове, които предлагат оказване на здравни грижи по домовете и по този начин получават безпрепятствена възможност да извършват опасни за здравето на пациентите услуги.

 

БАПЗГ алармира, че грижата за възрастните хора, пациентите, изписани от стационар и нуждаещите се от грижи в дома, е преминала изцяло в сивата икономика, без контрол и без регламент. Това се отнася с пълна сила и за дейностите на рехабилитаторите. Особено опасно е и безразборното създаване на Училища за бременни и родители от лица без медицинско образование, за които липсват  критерии кой и до каква степен може да коментира въпроси, свързани с  бременността,  раждането, кърменето, храненето и отглеждането на малкото дете. Крещяща е нуждата от приемането на законова рамка и правила, които да  регламентират компетенциите и отговорностите на различните категории професионалисти, свързани с извънболничните медицински дейности и дейности по здравни грижи", се казва още в писмото. 

 

Целия текст на писмото можете да видите в прикачения файл.

 

Прикачени файлове

pdf

Коментари