Публикация

Три грешки при готвенето на месо, които застрашават здравето

Три грешки при готвенето на месо, които застрашават здравето

Според американски специалисти , когато сме в контакт със сурово месо, трябва да се спазват определени санитарни изисквания. Експертите проведоха изследване и установиха, че хората често игнорират старателното миене на ръцете и като цяло хигиената в кухнята. А всяко месо е носител на различни бактерии.

Не мием ръцете си след като обработваме сурово месо

При случайното попадане на патогенните микроорганизми в устната кухина или стомашно-чревния тракт може да се стигне до дизентерия, менингит, болести на сърдечносъдовата система, дори до бъбречна недостатъчност. Експеримент, проведен от учените с безопасни бактерии, показал, че те попадат върху кухненските съдове, дръжките на шкафовете, хладилника и дори в салатите. Причината е недооценяването на опасността, която дебне хората. Затова специалистите съветват винаги да си мием старателно ръцете преди и след контакт със сурово месо.

Ползи от червеното месо

Режем месото и другите продукти на една и съща дъска

Група и опасна грешка, установена от експертите, е навикът да се режат месо и други продукти на една и съща дъска. Така има вероятност бактериите от суровото месо да преминат в салатата например.

Проверка на качеството на месото 

От изключителна важност са данните от санитарно-епидемиологичния контрол, които всеки потребител би трябвало да поиска да види, когато купува месо в магазина.

Коментари