Публикация

Проф. Маркова: Да се регламентира частната практика на медицинските сестри

Проф. Маркова: Да се регламентира частната практика на медицинските сестри

Няма законова регламентация за частна практика на медицинските сестри и акушерките, въпреки че са с висше образование. От 10 години се борим за това - веднъж успяхме за малко да го вкараме в закона.

 

Борим се да има регламент, според който сестри, акушерки, социални работници да могат да оказват извънболнични грижи по домовете.

Винаги всички са „за“ – и парламентарната Комисия по здравеопазване, и МЗ. Когато се стигне до реализация, нищо не става.

Това каза проф. Станка Маркова, почетен председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, пред Нова телевизия.

 

Коментарът й беше по повод сигнал, получен от пациентска организация „Заедно с теб“, за

съмнителен сайт за обяви за медицински сестри

Потребител на „Национален портал за медицински услуги” се усъмнил в професионалните умения на изпратената от платформата сестра. Той накарал 16-годишната си дъщеря да се регистрира в сайта като медицинско лице. Момичето получило предложение за работа, без да има завършено дори средно образование.

 

След сигнал до пациентската организация нейният председател Пенка Георгиева също успяла се регистрира успешно като медицинска сестра.

 

Пожелаха ми спорна работа. През живота си спринцовка не съм пипала, нямам медицинско образование, не ми поискаха диплома. Изпратиха ми банкова сметка на физическо лице, на която да преведа 59 лева за VIP обява за 3 месеца, изтъкна Пенка Георгиева.

 

Проф. Маркова отправи апел към пациентите, които се нуждаят от медицински грижи, и възрастните хора

да не се доверяват на никакви сайтове, а да се обърнат към личния си лекар

„Той ще им посочи сестра или акушерка - ще гарантира за тях“, изтъкна почетният председател на БАПЗГ.

 

Според проф. Станка Маркова е крайно време да има политическо решение по този въпрос.

Нашите професии винаги са в сянка, говори се само за лекарите. Векът на грижите е, защото населението застарява. Здравната система излекува тези, които щяха да умрат, но те станаха хронично болни, имат нужда от грижи. В целия сват не достигат сестри поради тази причина

изтъкна тя.

 

Фалшивият сайт, предлагащ медицински услуги, е спрян.

 

„Никой не ме е потърсил досега. Нито министърът на здравеопазването, до когото е подаден сигналът, нито от МВР“, допълни Пенка Георгиева.

 

Целия разговор може да чуете тук!

Коментари

г-н Илия Илиев
31 авг 2018 20:30

на професор Маркова децата са с по два джипа и с по две вили и още толкова апартаменти,в България се извършва геноцид спрямо изчезващото население!