Публикация

Грейпфрут, мляко, газирано – част от враговете на лекарствата


Често сме чували, че едни лекарства не трябва да са смесват с други. Оказва се обаче, че наборът от несъвместими медикаменти с различни храни и напитки също е доста голям.

„Най-страшният” продукт, който не се съчетава с лекарства, е грейпфрутът. В цитрусовия плод има особени вещества, които пречат на работата на черния дроб, а именно - не позволяват на лекарството да се разпада на малки частици. А това на свой ред води до забавено разграждане на необходимия медикамент и на по-нататъшното му разпространение из целия организъм.

Друга опасност е, че може да се стигне до предозиране на медикаменти. Сокът от грейпфрут не се съчетава с лекарства за сърце, антидепресанти, антибиотици, противоракови средства и много други. Около 50 медикамента са в „черния списък” и той се разширява всеки ден.

Трябва да бъдем внимателни и с млякото – то неутрализира действието на някои препарати. Бялата течност не се съчетава добре с таблетки, богати на желязо, например. Ето защо млякото се явява „препятствие” при лечение на анемия.

Често ни се случва да преглътнем дадена таблетка с безалкохолна газирана напитка. Да, обаче това също не е препоръчително. Въглеродният диоксид, съдържащ се в газировката, променя киселинността на лекарствата и техните свойства.

Най-големият враг на всяка лечебна таблетка обаче е алкохолът. Спиртните напитки са абсолютно несъвместими с повечето медикаменти. Прекаляването с кафе и силен чай също не е препоръчително, особено при прием на хомеопатични лекарства.

Храната също взаимодейства с медикаментите. Например витамин А се усвоява по-бързо, когато храната е богата на мазнини. Тези храни се препоръчват особено, ако искате да увеличите усвояването на мастноразтворимите вещества. Те включват: лекарства за намаляване на кръвосъсирването, транквиланти и др. Все пак не трябва да се забравя, че мазните храни, от друга страна, намаляват ефективността на лекарствата за лечение на бъбречни инфекции.

Що се отнася до плодовете и зеленчуците – те се считат за безобидни и дори полезни продукти. Трябва обаче да сме наясно с някои техни свойства.

Например, ако приемате лекарства срещу хипертония и изпиете чаша сок от ягоди или арония, кръвното ви налягане може прекалено да се понижи.

Тези дарове на природата подпомагат разширяването на кръвоносните съдове.

Репички, ряпа, зеле, маруля – вкусните зеленчуци могат да намалят ефекта на хормоните от щитовидната жлеза.

Ако назначените ви лекарства предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, не е желателно да се ядат пресни зеленчуци (спанак, броколи и т.н.), които са много богати на витамин К, който от своя страна подпомага съсирването на кръвта.

Затова пък хората, които приемат лекарства за профилактика или лечение на атеросклероза, могат да бъдат спокойни при приема на свежи плодове и зеленчуци. Продуктите от природата подпомагат изхвърлянето от организма на излишния холестерол.

Коментари