Публикация

Застраховките в "Олимпик" вече са невалидни, какво да правят ощетените

Застраховките в "Олимпик" вече са невалидни, какво да правят ощетените

До 17 август 2018 г. важаха полиците, сключени в ЗК "Олимпик". След като застрахователното дружество обяви фалит, 200 000 души останаха с невалидни полици по "Гражданска отговорност". Голяма част - с внесени премии, които обаче вече са невалидни и те ще трябва отново да закупят застрахователна полица от друго дружество.

Какви са все пак правата им?

Клиентите на фалиралата "Олимпик" имат право да получат обратно парите по неупотребените застрахователни премии, обясни Ралица Агайн, заместник-председател на КФН е ръководител на управление „Застрахователен надзор“, в интервю за БНТ.  Това обаче няма да се случи никак лесно, а ще се случи в рамките на общата процедура по ликвидация на кипърския застраховател. Хората ще бъдат обезщетени за неупотребените застраховки, но това ще стане изцяло според правилата, които се очаква да бъдат обявени от Република Кипър. Кипърският надзорен орган по застраховането ще информира точно какви са механизмите по изплащане на обезщетенията.

 

Къде да подават заявленията, засегнатите от фалита на "Олимпик"

Ралица Агайн обясни, че заявленията не трябва да се подават в КФН , а в офисите на клона на ЗК „Олимпик“. Макар компанията да е в процедура по ликвидация, офисите й работят и приемат заявленията на своите клиенти. Връщането на премиите ще се осъществи съгласно процедурата по ликвидация.

 

Какво ще се случи със застрахованите, които не сключат нова застраховка след 18-08-2018

МВР даде гратисен срок за собствениците на МПС-та, застраховани във фалираната ЗК "Олимпик" и в първите дни след 18 август автомобилите им няма да бъдат спирани от движение, но те все пак трябва да сключат нова застраховка Гражданска отговорност в максимално кратък срок. Към потърпевшите ще бъде проявено разбиране, но отсрочката ще бъде само в рамките на август, след това регистрацията на автомобили без ГО ще бъде прекратявана.

 

Още: И болници със застраховки в "Олимпик"

 

Коментари