Публикация

Как свети Йоан Рилски изцерил болен от сърце

Как свети Йоан Рилски изцерил болен от сърце

Един от 7-те разказа на очевидци, публикувани в pravoslavie.com:

 

Днес, 20 юли, 1938 г., в Рилския манастир долуподписаният йеромонах Климент, ефимерий-библиотекар в Рилската света обител, съставих настоящия акт в присъствието на йеромонах Сергий, ефимерий-изповедник, и монах Самуил, брат на същата света обител, за следното чудесно събитие, разказано от Лазар Куюмджиев – бижутер от Горна Оряховица.

„Около 1910 г. , разправя Лазар Куюмджиев, за първи път посетих Рилския манастир. Страдах тогава от сърце. И сега едната клапа от сърцето ми е повредена, но аз вече не усещам онези мъчителни страдания, които усещах тогава. Не можех да дишам свободно, винаги трябваше да се изкашлям, за да мога да поема въздух с пълни гърди. Усещах силно сърцебиене, изпотявах се, чувствах болки в коленете, а когато се опитвах да се изкашлям, за да поема въздух, прежълтявах като мъртвец. Бях се отчаял от живота си, защото отидох при много лекари, но не можаха да ми помогнат. Накрая, по съвета на един свещеник от с. Стрелец, реших да се обърна за помощ към свети Йоан. Стегнах се и тръгнах за Рилския манастир, придружен от жена ми. По онуй време железницата вървеше само до град Радомир. От Радомир се качихме на файтон. Файтонджията ни се случи много религиозен човек…

 

Благополучно стигнахме монастиря. Влязохме в монастирския двор. Църквата в момента беше отворена. Като влязохме в църквата, видяхме, че тя е пълна с народ и че ковчегът с мощите на свети Йоана е отворен. Отидох да се поклоня пред мощите на св. Йоан. Целунах ги и усетих, че вече нямам нужда да се изкашлям, за да поемам издълбоко въздух, от каквото досега се нуждаех. Оттогава настъпи значително подобрение в болестта ми. В монастира прекарахме пет дена и аз се завърнах радостен и здрав у дома си. След това прекарах двете войни, в които взех участие. Понякога преминавах пеш по 40 километра и се чувствах здрав. Сега съм вече 70-годишен и се радвам на добро здраве.

В благодарност на чудесното изцеление, което получих от св. Йоана, обещах да му подаря венец. През 1923 г. посетихме за втори път монастиря. Тогава бяхме донесли обещания венец, който и сега стои на главата върху мощите на св. Йоана. Той е сребърен и позлатен с дебел пласт от чисто злато. За позлатяването му употребих голям златен пендар, който струва около 1400 лв.

Истинността на гореизложеното потвърждавам с подписа си: Лазар Куюмджиев.

 


Текстът е публикуван дословно. 

За чудесата на светецът от Рила се говори много, истина или не, те ни дават сила да не губим надежда и да се доверяваме на онези, които днес сътворяват чудесата на изцелението - лекарите

Коментари