Публикация

Б.Борисов: Не парите, а липсата на донори e проблем


Сега не са проблем толкова парите за трансплантации, колкото липсата на донори, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на Вторите национални игри за трансплантирани и пациенти на диализа в столичния комплекс „Царско село”.

В състезанието се включиха хора на възраст от 18 до над 50 години, които са претърпели чернодробни, бъбречни и сърдечни трансплантации.

Игрите са част от Националната кампания за донорство под патронажа на премиера.

Според Бойко Борисов е необходимо повече хора да осъзнаят нуждата от донорството и да даряват органите на техни загинали близки.

„Важно е да се обясни на хората, че дарявайки органите на свои починали близки, даряват живот. Трябва да покажем още как след трансплантация хората живеят пълноценно”, изтъкна премиерът.

15 души ще заминават за Ирландия, за да се включат в международното състезание за трансплантирани. Разходите ще бъдат поети от Министерския съвет.

От август 2009 г. досега у нас са извършени 50 бъбречни трансплантации и броят им непрекъснато се увеличава, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Теодора Джалева.

Коментари