Публикация

Що е то филър?

Що е то филър?

Днес все по-голяма популярност набират  процедурите за поставяне на филъри, ботокс,  мезотерапии и други естетични  процедури. Всяка жена може да се подложи на такива  процедури, а и всеки  мъж.

 

Противопоказания за поставяне на филъри

 

са автоимунни заболявания, алергии към хиалурон /много редки/,бременност, кърмене,  инфекции на кожата на лицето, като бактериални инфекции, импетигинизирали екземи ,  херпеси.

 

Филърите са пълнители, запълват бръчки и създават обеми

 

Те се изработват и произвеждат в стерилни спринцовки и основно са на базата на хиалуронова киселина. Хиалуроновите филъри са биоразградими продукти, тоест след  определен период от време се разграждат и е необходимо да се поставят пак.

 

Фирмите производителки на филъри са много, но производството отговаря на няколко задължителни критерии: стерилност, пречистеност, безопасност.

 

Хиалуроновата киселина, която е основа на продуктите, е с различна плътност.

 

  • Най-ниската плътност е за хидратиране и освежаване на кожата, процедура известна, като мезотерапия;
  • По-концентрирана - за различни по дълбочина бръчки: първи бръчки, по-дълбоки,  назолабиални гънки;
  • Най-плътните по концентрация филъри са за обеми - за  моделиране на лицето, скули;
  • Филърите за устни, са за контур и обем  на  устните;
     

филър д-р Катя Захариева

Преди процедура, всяка пациентка трябва да направи консултация с лекаря на когото се е доверила да извърши процедурата. Лекарят прави експертна оценка за състоянието на кожата и обсъжда с пациентката всички детайли по процедурата. Определя се час. Ако пациентката е съобщила, че получава рецидиви на херпесни инфекции, лекарят назначава прием на противовирусен препарат в деня преди, в деня на и в дните след  процедурата.

 

Как протича процедурата?

 

Процедурите протичат с дезинфекция на кожата, поставяне на обезболяващ крем/емла/, оценява се отново лицето, правят се снимки преди и след процедурата и след определен период, в който упойката-крем е задействана, отново се прави почистване, дезинфекция и в условия  на стерилност се инжектират  филърите.

 

След  процедура по поставяне на филъри се очаква да настъпят:

 

  • посиняване;
  • зачервяване; 
  • оток; 
     

Те са преходни и преминават за 1-3 дни,

 

но може да няма и никакви следи от поставяне на инжекцията.

 

Рискове има и усложнения могат да настъпят след поставяне на филър, на нашите  конференции и практически семинари се дискутират и  обсъждат такива  случаи. Това са най-често инфекции, но и по-тежки реакции.

 

Въпросът лекар или козметик

 

е много интересен и актуален, за мен той е риторичен и  аз бих отговорила с  въпрос:

 

Защо Ви лекува лекарят, а не фармацевтът, който също познава лекарствените продукти?!

 

За да са безопасни тези процедури се изискват познания по анатомия, физиология на кожата и много добре познаване на топографската анатомия - това е наука за това къде точно минават съдовете - вени , артерии, нерви, мускули, кости, познания и практическо боравене с техниките на инжектиране, стерилност и дезинфекция, за да се избегнат най-честите усложнения от процедурите.

 

Нека да успокоя клиентките на тези процедури, че усложненията и рисковете при прилагане на филъри от сертифицирани лекари са много редки .

 

Моята практика показва, че расте търсенето на тези процедури, мъжете също се подлагат на такива корекции.

 

Неоперативното моделиране на лицето е с помощта на филърите и други инжекционни процедури, които не са предмет на днешната статия, да се постигне „лифтинг“ ефект.

 

Моите пациентки са интелигентни жени, които се интересуват от здравето и добрата визия на кожата си. Те са информирани, изискващи, каращи ме непрекъснато да търся нови решения за техните проблеми.

 

По въпросът за възрастта, има различни процедури, с най- голям ефект до определена възраст, но ако ме питате кога най-рано може да се започнат процедури, филъри на устните се слагат и от 18-годишни, като най-добре е да се изработи една програма за всеки пациент.

 

Последните новости в естетиката са „Бюти  кодовете“: лифтинг с филъри, различни устройства за подобряване на прецизността на техниките за поставяне на филъри, писалката за ботокс.

 

Инжекциите с филъри са невидимата корекция на процесите на остаряване на кожата. Те са неоперативно решение на естетични проблеми. В ръцете на опитния лекар са високоефективни за Вашата визия и добро самочувствие.

 

 

Д-р Катя Захариева, специалист дерматолог

zaharieva_doctor@abv.bg

Коментари

Анонимен
20 авг 2018 10:18

Напоследък много зъболекари почнаха да слагат филъри. Това нормално ли е и какво изрбира зъболекар от мускули, нерви, вени и т.н.???