Публикация

Д-р Едуард Мекенян: Миокардитът засяга предимно млади хора в активна възраст

Д-р Едуард Мекенян: Миокардитът засяга предимно млади хора в активна възраст

Миокардитът или възпалението на сърдечният мускул е сериозно сърдечно-съдово състояние, което ако не се диагностицира навреме може да доведе до късни усложнения като сърдечна недостатъчност и различни типове кардиомиопатия. В рисковата група попадат предимно млади хора в активна възраст, между 25-45 години.

 

Острият миокардит протича неспецифично с променлива клинична картина - от безсимптомна до нетипична. Разпознаването на заболяването е много трудно, защото обикновено се характеризира с грипоподобни симптоми с давност от няколко дни до месец:

 

  • висока температура;
  • изпотяване;
  • понижена двигателна активност;
  • болки в мускулите.

Кои са причините за миокардита и кога да се обърнем към специалист 

Вирус е главният и основен фактор за инфекцията, поразяваща сърдечния мускул. Причинители на това сериозно заболяване могат да бъдат от различен характер - от лекарства, натравяне с тежки метали (олово, магнезий, кобалт) до ухапване от змии, скорпиони и отровни паяци.

 

За по-лесното разболяване предразполагат употребата на стероиди, прекомерната консумация на алкохол и наркотични вещества, както и отсъствието на важни микроелементи от храненето като желязо, йод, селен, цинк и други, подчертава д-р д-р Едуард Мекенян, кардиолог в Аджибадем Сити Клиник Бургас. 

Важно е да се знае, че освен грипоподобните симптоми, които в повечето случаи са типични и за една обикновена вирусна инфекция, заболяването има и някои специфични признаци. Съпроводено е и със сърцебиене, тежест в сърдечната област, лесна умора и задух при физически усилия, както и задух в легнало положение и облекчаването му в седнало (кардиална астма). При наличие на някои от тези оплаквания, задължително трябва да се потърси консултация с кардиолог и да се направят ЕКГ и ехокардиография“, съветва д-р  Мекенян. 

Според специалиста лечение на пациенти с по-леки форми на възпаление на сърдечния мускул не се налага - те само трябва да бъдат проследявани. При тежките форми основно е лечението на проявите на сърдечна недостатъчност и ритъмните нарушения. За да се предпази максимално сърдечния мускул, основното е да се ограничи физическата активност до 6 месеца. Важно е да се знае, че навременното диагностициране на миокардита, особено при млади хора, е ключово за успешното лечение.

 

За да поддържате здравето си в нормални граници, лекарите съветват при нетипични състояния да не се самолекувате, а да се консултирате със специалист. В Аджибадем Сити Клиник Бургас ще получите комплексна оценка на вашия кардиологичен статус от висококвалифицирани лекари, което може да намали риска от усложнения и увреждания на вашето здраве.

Коментари