Публикация

Артериални заболявания – превенция, усложнения, лечение

Артериални заболявания – превенция, усложнения, лечение

Д-р Мобаракшах – специалист по ангиология в Аджибадем Сити Клиник Бургас

 

Артериите са големи кръвоносни съдове. Тяхната роля е да отвеждат кръвта от сърцето до всички части на тялото. Стеснението или запушването на артериите създава затруднение на кръвотока или може да доведе до липса на такъв, а от там и до тежки усложнения като: инфаркт, инсулт и други животозастрашаващи състояния.

Най-често разпространеното артериално заболяване е атеросклерозата

При нея се развива увреждане на съдовата стена с натрупването на плака, което стеснява самата артерия. Това причинява затрудняване на притока на кръв и може да предизвика образуването на тромб (съсирек), който да се откъсне и да запуши съда.

Натрупването на плака се свързва с рисковите фактори:

 

  • високи нива на холестерол;
  • хипертония;
  • диабет;
  • стрес;
  • липса на физическа активност.

Друго често усложнение на артериалната болест е аневризмата

Тя представлява издуване на изтънената вече стена на съда, която може да загуби функциите си, да се разкъса и да предизвика тежък кръвоизлив. Прегледът от специалист е от ключово значение за диагностицирането на артериалното заболяване. Цялостната оценка на състоянието включва – история на заболяването, физически преглед, изследвания чрез образна диагностика.

Артериалните заболявания могат да бъдат предотвратени, ако се вземат навременни мерки

В началото тези заболявания протичат безсимптомно, но с напредване на болестта ходенето става болезнено, дори на кратки разстояния. Когато не се движи пациентът, болката отминава, но в никакъв случай, веднъж появила се не трябва да се пренебрегва. Това е може би първият симптом, който предупреждава за наличие на заболяване.

Правилната диагностика е от ключово значение

За да може да се диагностицира артериалното заболяване се прилагат различни образни изследвания. Понякога се използва и контрастно вещество, за да може да се види артерията по-лесно и прецизно. Първоначално се прави доплер при специалист, който ще провери как функционира кръвообращението. След това се пристъпва към артериография (рентгенова снимка на артерия) с компютърна томография (скенер) и едва след това можем да дадем пълна оценка на състоянието.

Лечението  включва на първо място промяна в начина на живот

Това означава спиране на цигарите, контрол на холестерол, кръвна захар, увеличаване на физическата активност и прием на подходящи медикаменти. Поставянето на стент на стесненията на запушената артерия, възстановява кръвотока, което се случва с ендоваскуларна мининвазивна процедура.

Коментари

г-н Илия Илиев
31 авг 2018 20:26

Турците вън от България!Ограбиха и потурчиха българите!В Българската медицина има и много араби,които са милионери от далаверите на здравната каса и ТЕЛК комисиите!