Публикация

Д-р В. Петров: Към починалата родилка в Сливен не е имало грубо отношение

Д-р В. Петров: Към починалата родилка в Сливен не е имало грубо отношение

На екипа, израждал бебето на починалата Ренета Томова в Сливен, няма да се налагат никакви наказания, докато не се установи вина.

 

Това заяви д-р Васислав Петров, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, пред Нова телевизия.

 

Днес агенция „Медицински одит“ и Регионалната здравна инспекция в Сливен продължават проверките си в лечебното заведение.

 

Д-р Петров подчерта, че

медиците са действали професионално, наложило се е да се ползва форцепс

защото последиците за детето можело да бъдат още по-тежки. Малката Мария се роди с мозъчен отток, пареза на дясното рамо и ръката й е неподвижна.

Близките на починалата 33-годишна жена винят екипа

че е нанесъл изключително тежки травми на жената, използвайки метода „Кристалер“ (механичен натиск върху дъното на матката), че върху родилката е „скачано“.

Ако е имало толкова грубо отношение, щеше да има травми. Скенерът показва, че няма наранявания на гръдната клетка. По време на раждане болките на родилката са много големи и не възприемат адекватно всички действия, които се развиват около тях,

коментира директорът на сливенската болница.

Според него до фаталния белодробен отток се е стигнало заради заболяване

което не е било установено навреме.

 

Резултатите от аутопсията се очаква да са готови до седмица.

 

На малката Мария предстои рехабилитация. След стабилизирането й, тя ще бъде преместена в София, където ще се правят опити за лечение и раздвижване.

Стандарт на родилната грижа

Трябва да се гарантира, че една родилка ще получи еднакво отношение и еднакво качество на грижата както в София, така и в Сливен, и навсякъде другаде у нас.

 

Около това мнение се обединиха акушерките Надежда Стаменова и Йоана Станчева.

 

Според Йоана Станчева методът „Кристалер“ е като цяло отречен, а във Франция, Испания, Дания и Словакия - дори забранен. За разлика от употребата на форцепс, този метод няма алгоритъм на прилагане и даже не е изследван в детайли, защото световните организации го смятат за твърде агресивен.

Основният проблем е неправилното прилагане на „Кристалер“

 

- смята Надежда Стаменова. По думите й методът може да се окаже животоспасяващ за детето, но действително Световната здравна организация вече не препоръчва прилагането на експресия върху матката.

 

Тя допълни, че са необходими системни усилия при подготовката на кадри, за да се прилагат по-широко практики от 21-ви век в родилната грижа.

Коментари

Ах като почнат да коментират някои хора ,ако ги изпитам за механизмите на раждането дали ще мо отговорят ,аи кои са тези съвременни методи в 21 век,кои сате ?Или само си чешем езиците!Когато няма условия за секцио как да се завурши раждането ?Може би със зъби!!!