Публикация

БАПЗГ настоява за мерки за безопасна работна среда в спешните отделения

БАПЗГ настоява за мерки за безопасна работна среда в спешните отделения

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи за пореден път реагира по повод агресия на пациенти срещу работещи медици в спешните звена на две болници. Този път случаите са от Велико Търново и Перник.

Мима Митева, член на УС на БАПЗГ, изпрати писмо до д-р Стефан Филев, изпълнителен директор на  МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" - гр. Велико Търново, в което се казва:

 

"Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи осъжда остро случая на насилие към нашата колежка от Спешно отделение м.с. Красимира Йорданова. Същата беше нападната на 17.08.18 г. рано сутринта от пиян пациент, който крещейки „ще те убия“ опря ножица в гърлото ѝ. Въпреки тежката морална и психическа травма нанесена ѝ от насилника, тя и днес е на работното си място, за да изпълнява професионалния си дълг и всеотдайно да продължи да помага за спасяването на нечий човешки живот.

Обезпокоени сме, че безопасността на персонала не е достатъчно обезпечена. Настояваме да бъдат взети спешни мерки за предотвратяване на посегателствата над професионалистите по здравни грижи и да се осигури безопасна работна среда на специалистите, които работят в условия на спешност в цялото лечебно заведение."

 

Председателят на Регионална колегия на БАПЗГ - гр. Перник г-жа Диана Йорданова изпрати позиция до изпълнителния директор на МБАЛ "Рахила Ангелова" - гр. Перник д-р Анатоли Митов във връзка с агресивното поведение на дрогиран пациент, който по време на нощно дежурство е изпотрошил приемния кабинет на Спешното отделение и е подложил на опасност дежурните медици. В позицията се казва:

"Ръководството на РК на  БАПЗГ - гр. Перник е обезпокоено от ескалиращото напрежение поради липсващите мерки за закрила и охрана на  персонала, работещ на територията на Спешното приемно отделение. На фона на нарастващия дефицит на специалисти по здравни грижи, настоявам да бъде въведена система, подсигуряваща адекватна превенция на персонала."

В прикачените файлове можете да видите целите текстове на писмата.

 

Прикачени файлове

pdf
pdf

Коментари