Публикация

Може ли татуировките изцяло да се премахнат, без да остават белези и как? Д-р Малена Герговска, Дерматолог

Може ли татуировките изцяло да се премахнат, без да остават белези и как? Д-р Малена Герговска, Дерматолог

     На въпроса за възможностите за премахването на татуировките, за съжаление отговорът засега е „не”. Съвременната медицина все още не разполага с перфектен метод за премахване на татуировки, с който без следа и само с един сеанс да се унищожи вкарания в кожата пигмент.

     В цялата световна история успоредно с модата на татуировките се е развивало и изкуството за тяхното изличаване. Рецепти на лекари и лаици се появяват в медицинската литература още през първото християнско столетие и се усъвършенстват повече от 2000 години. Отначало са се пробвали различни смеси от киселини и тайни свещени мехлеми, после се е появили механичното дермабразио и хирургичното премахване. В повечето случаи тези методи оставяли трайни и неестетични белези, особено при татуировките с по-големи размери.

     Демонстрацията на премахване на татуировки с рубинов лазер през 1963г. събужда нови надежди. Днес всички смятат, че лазерите са като магическа пръчка или гумичка – с  една процедура всяка татуировка изчезва безследно. Истината е съвсем друга. В последвалите десетилетия лазерите се усъвършенствали много, но все още сме далеч от откриването на перфектна машина за „изтриване” на татуировки. Трудностите  в премахването се дължат на много фактори. Някои от тях са следните:

Дълбочина и плътност на разположени на пигмента

    Колкото по-дълбоко е разположен татуировъчния пигмент, толкова по-трудно е премахването му. Важен е методът на направата на татуировката  - професионален или аматьорски. Най-лесно се отстраняват аматьорските произведения - те са по-повърхностни и не толкова плътни. Проблемът при тях е, че пигментът е на различна дълбочина поради използваната примитивна техника и при премахване остава дълбоко разположената част. При професионалните татуировки, пигментът е на едно ниво, но количеството черна, червена или синя боя е много повече и следователно много по-трудно се унищожава. Обратно на общоприетото схващане, лазерът не изпарява и не изкарва пигмента навън от кожата. Голяма част от татуировъчното багрило остава вътре, но се разпръсква на много малки невидими частици. Ясно е, че колкото повече пигмент има първоначално в кожата, толкова по-трудно ще се осъществи „раздробяването” му.

     Ако трябва да се формулират правилата за премахване на татуировките, то първото гласи: колкото по-голяма и по-тъмна е рисунката, толкова по-трудно е изличаването й.

Размер на пигментните гранули

     Всички смятат, че татуировките се състоят от еднакви по-големи зрънца пигмент, които са разположени на еднакви разстояния едно от друго. Истината е съвсем различна. Големината на пигментните частички варира много – от 4 до 4000 нанометра.  Тази разлика прави работата на лазера много трудна. Лазерите унищожават най-добре пигментните гранули с големи около 40 нанометра. Затова при премахване на големи татуировки често остава видима една част от рисунката.

Цвят на татуировката

     Най-лесно и бързо се заличават черните и тъмносини татуировки. За тях са предназначени и основната част от лазерите, които са на пазара. Въпреки масовата заблуда един лазер няма как да бъде ефективен за заличаване на всички цветове. За съжаление, при някои разцветки (например жълто или оранжево) няма съответен лазер - т.е., останалата част от татуировката може да се премахне, но частта в жълто ще остане върху кожата.

Вид на лазерите

     Татуировките не се премахват с всякакъв вид лазери.

За да е успешна процедурата, е необходимо лазерите да произвеждат наносекундни или пикосекундни пулсове енергия (1 билион или 1 трилион от секундата). Дори и при тези специализирани технологии, резултатите не са перфектни и почти винаги от татуировката остава малко пигмент или на мястото се образува белег. В повечето случаи първо се прави тест с лазера, за да се определи неговата мощност и ефективност. Въпреки това е възможно образуване на белег, бяло или тъмно петно на мястото на татуировката.

Време на премахване

     Само малките татуриковки могат да се премахнат в 1-2 сеанса. Има специална скала, по която се пресмята колко процедури ще са необходими за заличаване на татуирковката. При нея се сумира фототипът на човека; мястото на татуировката (например за шия – 1 точка,за крайници – 5 точки), цветът (например само черно – 1 точка, многоцветна – 4 точки) и количеството пигмент (аматьорска татуирковка – 1 точка, многократно повтаряна професионална – 4 точки).

    Важно е и дали под татуирковката няма предишна. След това доста сложно изчисление обикновено излиза, че броят на сеансите при средно голяма татуировка е между 10 и 15, като по медицински съображения те обикновено се назначават през един-два месеца.

    Може да се обобщи, че най-подходящи за премахване със специализиран лазер са малките, черни или тъмносини татуировки. При големи, плътни и цветни татуировки, рисковете за оставане на част от пигмента, белези или петна по кожата са много сериозни. При такива татуировки, ако имате интервю за работа, при което не искате да се вижда кожната рисунка, най-добре използвайте професионален камъфлажен грим. В подобни случаи нямате нито време, нито гаранция, че лазерите ще се справят успешно с нежелания пигмент в кожата Ви.

      Съветите и позициите се предоставят с образователни цели, не са предназначени за самодиагностика и лечение – за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или с медик със специалност, след което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

 

За повече информация и записване на час за консултация:

Д-р Малена Герговска

+359887989082

www.drgergovska.com

 

 

Коментари