Публикация

Ако пътувате в Европа, проверете дали сте ваксинирани срещу морбили

Ако пътувате в Европа, проверете дали сте ваксинирани срещу морбили

Само за първите шест месеца на 2018 г. в Европа са регистрирани 41 000 болни от морбили, като за изминалата 2017 година случаите са 23 927. Най-силно засегнатите държави от бума на дребна шарка са Сърбия, Гърция, Франция, Италия, Грузия, Русия и Украйна. В Сърбия вече има регистрирани 15 смъртни случая. От СЗО напомнят, че

вирусът на морбили е много силно заразен

и единственият начин да бъде предотвратена епидемия е като минимум 95% от населението бъде имунизирано.

Морбили е сериозно заболяване. От всичките 60-70 болести, които имаме в България, едва срещу 10-11 имаме ваксини. Затова те са попаднали в националния имунизационен календар. Оттук и голямата важност той да се изпълнява стриктно, за да може да се получи имунизационно покритие от 95%. В България този процент се движи между 90 и 96%.

Това каза в ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, като подчерта, че

морбили е най-заразната заразна болест

и ако човек, който не е имунизиран се срещне с вируса, шансът да се разболее е над 90%. За да илюстрира високата степен на опасност от заразяване с морбили, националният здравен консултант даде пример с дете, което преди години е прието в "Пирогов" с дребна шарка и е успяло да зарази трима души само в процеса на прегледа - лекарят, който го е преглеждал, човек, който е бил в стаята, и санитар, който само е минал през стаята. Санитарят не е имал никакъв контакт с детето. Неслучайно наричат морбили "болест на първата среща", защото заразяването е почти мигновено. Инкубационният период е 10-12 дни.

Деца под 1 година да избягват да пътуват в Сърбия, Гърция и другите засегнати страни

Д-р Кънчев препоръча хората и най-вече децата и хронично болните, които не са имунизирани, да не пътуват в засегнатите от вируса страни. 

Лечението на морбили е предимно щадящо, т.е. болният се поставя на специален режим, но няма препарат, който директно да атакува вируса. 

Статистиката сочи, че над 30% от заболелите от морбили развиват едно или повече усложнения.

Морбили - какво представлява и как протича

Как да проверим дали сме имунизирани

Ако не сме си сменяли личния лекар, при него се пази цялата информация за нашите имунизации поне 10-15 години назад. Възрастните, които смятат да пътуват, е добре да се имунизират.

 

Проф. Кантарджиев: Ваксината срещу морбили защитава на 95%

 

 

Коментари

Петър  Галев
22 авг 2018 14:04

За съжаление, човечеството не обича да се учи от грешките и дефицитите на предишните поколения. Явно трябва да преживеем крупни епидемии с много жертви на предотвратими чрез ваксина заболявания, за да приемат всички необходимостта от ваксиниране...