Публикация

Отпускането на лекарства за пациентите с ревматологични болести може да се улесни

Отпускането на лекарства за пациентите с ревматологични болести може да се улесни

Здравната каса обмисля премахването на Постоянния експертен съвет (ПЕС) за пациентите с ревматологични заболявания, става ясно от съобщение на осигурителния фонд.

Ръководството на НЗОК има визия както за премахване на ПЕС, така и за улесняване на режима за издаване на протоколи за лекарства за домашно лечение на здравноосигурените.

Това е уверил управителят на осигурителния фонд д-р Дечо Дечев на среща с представители на Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ (АПРА).

 

От пациентската организация са изразили несъгласието си с въведените от касата изисквания

всеки новооткрит пациент с ревматоиден артрит, както и болен, на когото се сменя терапията, да преминава през ПЕС

ситуиран в София.

 

Представителите на сдружението са споделили намеренията си да работят за изграждане на единен регистър на ревматологично болните по примера на Португалия и Испания, като са изразили желание за партньорство с НЗОК.

 

Д-р Дечо Дечев е подчертал, че институцията е отворена за дискусии с пациентската организация за

изграждане на регистър и за развитие на програма за ранна диагностика на заболяването

 

Участниците в срещата са се обединили около мнението, че партньорството между пациентските организации и НЗОК са от взаимен интерес.

 

Представителите на сдружението са поздравили д-р Дечев с избирането му за управител на институцията и са му подарили ръкавица в знак на протегната за сътрудничество ръка.

Коментари