Публикация

Д-р Иванова вече е контактна, случаят - показателен за работата на „Пирогов“

Д-р Иванова вече е контактна, случаят - показателен за работата на „Пирогов“

Състоянието на д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищна сграда в столицата, се подобрява.

 

Д-р Иванова вече е контактна и адекватна

„В момента е в реанимация, за да бъдем по-спокойни ние и за да бъде по-добре обезболена. Искам да благодаря на колегите, които са свършили прекрасно своята работа. Това, което е най-важно, е, че тук се използва един нов подход при лечението на такива тежки травми, който позволява ние постепенно да възстановим функциите и живота на пациента във вида, в който всеки би искал да изглежда, когато напуска една болница. Това не е единственият такъв случай – това е показен случай за работата на „Н. И. Пирогов“ и неговите екипи, които се отзовават винаги и правят всички по силите си“.

 

Това каза изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов по време на пресконференция за състоянието на колегата лекар от Александровска болница, която лежи в Централна реанимация на „Пирогов“ с височинна травма.

Д-р Иванова е 33-и ден в Клиниката по интензивно лечение на „Пирогов“

„Oтбелязваме трайна тенденция в подобряване на състоянието и жизнените й показатели. Може да се каже, че тя вече се нуждае от интензивни грижи, а не от интензивно лечение“, съобщи националният консултант по спешна медицина, координатор на Специализирания анестезиологичен комплекс и шеф на Централна реанимация проф. Стоян Миланов.

12 литра кръв са прелени на 35-годишната лекарка

Проф. Миланов уточни, че за този период са извършени 12 оперативни интервенции, за които са й прелети 12 л кръв, над 3500 мл прясно замразена кръвна плазма и 1000 мл тромбоцитен концентрат.

 

„Кръводарителските акции много помогнаха, а за нас са изключително важни. За нея не са ни отказвани кръвни продукти, но понякога в други случаи се е налагало да чакаме, заради което сме отлагали интервенции“, посочи проф. Миланов.

 

„По отношение на ортопедичната травма -

д-р Ирена Иванова беше с политравма, което е засягане на редица органи и системи

От ортопедична гледна точка най-тежката фрактура е на тазовия пръстен, на двете бедрени кости, на двете ходила, на двете капачки и на раменната кост. Това, което ние правим тук, е, че използваме една сравнително нова концепция за контрол на ортопедичната травма, която е сравнима с центрове в Европа, САЩ и Канада. Чрез тази концепция се прави минималното, за да се стабилизира състоянието на пациента, ако е с много тежка травма“, обясни проф. Диян Енчев, началник на травматологичния комплекс в „Пирогов“.

 

„След това вече правим големите оперативни интервенции, които в крайна сметка дават качеството на живот. Нашата ортопедия и травматология в областта на спешната травма е флагман на България“, каза проф. Енчев.

 

„Тазовият пръстен първоначално е опериран със специфична C-клампа, което отнема 5 минути. Всички останали фрактури са фиксирани с външни фиксатори, което общо като интервенция отнема 35 минути“, поясни шефът на пироговските травматолози.

 

Проф. Балтов обобщи, че очаква възстановяването на лекарката в близките месеци, като

целта на екипите в „Пирогов“ е инвалидизацията на д-р Иванова да бъде сведена до нула

Пациентката постъпи в спешната болница преди 33 дни в изключително тежко състояние. Поради сериозна кръвозагуба бяха организирани две кръводарителски кампании - от Алекснадровска болница и от „Пирогов“.

 

През фондацията „Направи добро – Александровска“ стартира и набиране на средства за скъпоструващи медицински изделия, които НЗОК не ги покрива, но са от съществено значение. Веднага се отзова председателят на Столична лекарска колегия към БЛС д-р Асен Меджидиев, който отдели от Фонд „Взаимопомощ“ на колегията 1/4 от необходимата сума - а именно 5000 лева.

Коментари

А защо и как е паднала?Ако имаше повече разум.нямаше да се налагат такива героични действия!