Публикация

Тенис в космоса - изигра се първият извънземен мач (ВИДЕО)

Тенис в космоса - изигра се първият извънземен мач (ВИДЕО)

Астронавтите от Международната космическа станция превърнаха една от капсулите в станцията в тенис корт и осъществиха първия в историята извънземен тенис мач. Andrew Feustel, Ricky Arnold, Serena Aunon-Chancellor и инженерът от Европейската космическа агенция  Alexander Gerst осъществиха мечтата на милиони земляни.

 

Астронавтите използваха малки ракети за тенис и мини тенис топка за игра - оборудване, предназначено да бъде безопасно за използване на борда на космическата станция. "Не искаме да бъде счупен някой прозорец на космическата станция" каза шеговито изпълнителният  директор на Американската тенис асоциация (USTA) пред Space.com.

Тунис турнирът се е игра по двойки. Правилата му обаче са по-различни от земните, най-вече поради състоянеието на безтегловност, в което се намират участниците. Една от разликите е, че при космическия тенис топката може да минава и под мрежата, както и да се удря в стените. По време на мача, поради микрогравитацията, астронавтите се носят над корта и удрянето на топката изисква огромни усилия.

 

Андрю Фестел, който е сред ентусиастите, инициирали тази идея, след мача споделил , че да играеш тенис в микрогравитация не е никак лесно. 

 

Източник: Space.com

Коментари