Публикация

Навиците на Илон Мъск, които могат да съсипят здравето ви

Навиците на Илон Мъск, които могат да съсипят здравето ви

Млад, амбициозен, умен, богат. Безспорно той е един от най-популярните хора на планетата - Илон Мъск.  Много хора искат да приличат на него. Някои от тяп мислят, че да си Илон Мъск е безкрайно лесно. Други са готови на всичко, за да имат подобен живот.

Всъщност извоюваното от Мъск, му коства много и в житейски и в здравословен смисъл. Ако обикновеният човек работи 40 часа в седмицата, то Илон Мъск се труди почти 24/7. В интервю за New York Times шефът на Tesla споделя, че работната му седмица продължава 120 часа, което прави по 17 часа на денонощие. За последен път е бил на почивка през 2001 г. При това не на някой луксозен курорт, а в болница, за да се лекува от малария.

 

Повод за тревога действително има. Заради безумния си график през лятото бизнесменът е пропуснал даже рождения си ден. Изключение е направил само за сватбата на брат си – напуснал е предприятието за два часа.

Коментарът на специалистите за такъв режим:

Лекарите са убедени, че такъв ритъм на живот може да ви убие. 

Прогнозите на медиците и изследователите са стряскащи. Те се обръщат със съвети към работохолиците:

Ако редовно не си доспивате, организмът ви започва да се предава, губи естествената си защита и в резултат ви нападат цял букет от болести. Между тях са и диабет, и рак, и затлъстяване, и неврологични проблеми, и високо кръвно налягане, и какво ли още не. Възрастният човек трябва да спи не по-малко от 7 часа на денонощие, а най-добре е 8 часа. Колкото по-малко спиш, толкова по-кратък ще бъде животът ти, твърдят специалистите. Само една седмица недоспиване е достатъчна, за да се стигне до преддиабетно състояние.

работохолизмът е вреден за здравето

 

Освен това експертите са категорични, че дневният сън не може да компенсира нощния. Най-полезен е сънят между 23 и 2 часа през нощта. В този промеждутък от време главният мозък активно изработва хормона мелатонин, който не само подобрява съня, но и предотвратява стареенето, нормализира кръвното налягане и като цяло укрепва здравето. С развиделяването мелатонинът вече не се изработва и на негово място идва серотонинът – хормонът на бодростта и доброто настроение.

 

Още: Липсата на сън може да увеличи обиколката на талията

Коментари