Публикация

Бременните – рискови за листериоза

Листериозата е рядка, но сериозна инфекция, свързана с консумация на храна, замърсена с бактерии от род Листерия (Listeria). Заболяването засяга главно бременните, новородените, възрастните над 65 г. и индивидите с отслабена имунна система. Жените в период на бременност имат 10 и повече пъти по-висок риск да се заразят с микроорганизма в сравнение с другите хора.

 

Как хората се заразяват с Листерия?

Бактериалният вид, който най-често причинява листериоза при човека, се нарича Листерия моноцитогенес (Listeria monocytogenes). Хората се заразяват при консумация на непастьоризирано мляко и млечни продукти, недобре измити плодове и зеленчуци, месо и морски дарове. Описани са взривове, свързани с бактериално замърсяване на незряло сирене, сладолед, кълнове, целина, пъпеши, охладени сандвичи тип „ход-дог“, готово за консумация месо на слайсове, пушени миди и др. Предаването от човек на човек е възможно само вертикално – от бременната към плода или от раждащата към раждащото се дете.

 

Какви са проявите на заболяването?

Листериозата може да протече с различни симптоми, в зависимост от мястото, в което бактерията попада в човешкия организъм. Ако Листерия се намира само в храносмилателната система, причинява диария, коремна болка и висока температура. Когато бактериите се разпространят извън червата (инвазивна листериоза), симптомите се определят от особеностите на пациента.

При възрастните над 65 г. и индивидите с отслабена имунна система най-често се възпаляват мозъчните обвивки (менингит). Пациентите имат главоболие, схващане на врата, объркване, загуба на равновесие и гърчове на фона на треска и мускулни болки.

Бременните с инвазивна листериоза, които са в трети триместър, се характеризират с относително отслабен имунитет и са с най-висок риск да предадат трансплацентарно инфекцията на плода. Такива жени обикновено съобщават за грипоподобни симптоми: треска, мускулни болки, болки в гърба и главоболие. Инфекцията може да доведе до спонтанен аборт, мъртво раждане или преждевременно раждане.

Новородените с листериоза се заразяват или трансплацентарно, или по време на раждане. В първия случай децата обикновено се раждат преди термин и симптомите на заболяването се проявяват до 7-ия ден, много често до 24-ия час. Развива се клинична картина на инфекция на кръвта (сепсис). Характерно е образуване на грануломи в различни органи. Във втория случай инфекцията се установява след повече от седмица и обичайно е свързана с възпаление на мозъчните обвивки.

 

Как се поставя диагнозата?

Листериозата се диагностицира чрез различни лабораторни изследвания. Ключова роля имат методите за доказване на причинителя в проба от пациента. Видът на пробата зависи от симптомите на заболяването при конкретния случай. Най-често се изследват кръв, гръбначно-мозъчна течност, стомашно съдържимо, трахеален аспират, ушен секрет, околоплодни води и плацента. Съществуват и методи за доказване на реакция на имунната система срещу причинителя на инфекцията – серологично изследване.

 

Как се лекува инфекцията?

Листериозата се лекува с антибиотици. Терапията зависи от рисковата група на пациента и тежестта на инфекцията.

 

Какви мерки се вземат за предпазване от листериоза?

За профилактика на инфекцията не съществува ваксина. Поради тази причина е необходимо да се спазват неспецифични мерки: избягване на рискови храни, миене на ръцете, почистване на приборите и дъските за рязане на хранителни продукти.

 

Още полезни статии от доц. д-р Сашка Михайлова, д.м. можете да намерите на microbconsult.com.

 

Коментари