Публикация

Лекари се борят за живота на пострадалите в катастрофата край Своге

Лекари се борят за живота на пострадалите в катастрофата край Своге

Няколко столични болници продължават да се борят за живота на пострадалите от тежката катастрофа край Своге, жертвите на която станаха 17.

На 25 август (събота) автобус се обърна в Искърското дефиле – между с. Лесковдол и Своге

При инцидента над 20 души пострадаха тежко.

 

Шест жени са настанени в „Пирогов”, три от тях все още са с опасност за живота

 

Директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов съобщи, че те са в изкуствена кома, на апаратно дишане, с тежки контузии на белия дроб.

Предстоят им още наблюдения, а на някои и операции. На пациентката, която е в неврохирургия, ще й бъдат извършени допълнителни изследвания и най-вероятно й предстои оперативна интервенция в областта на лицевите кости.
Останалите три пациентки остават в същото състояние. Те са на командно дишане и все още има опасност за техния живот. Остават стабилни и не се нуждаят от допълнително подпомагане на сърдечната дейност. Затова смятаме, че най-острият период е овладян

- коментира проф. Балтов пред Нова телевизия.

 

Според него все пак остава въпросителна, защото гръдните травми са много тежки. „Те се развиват постепенно в рамките на 4 до 7 дни. Предстои процес на възпаление, който е задължителен при такива тежки травми”, допълни директорът на „Пирогов“.

 

Той призова всеки, който има възможност, да дари кръв за спасяването на пострадалите.

Шестима души са настанени и в Университетската болница „Света Анна“

– пет жени и един мъж. В най-тежко състояние е жена на 52 години.

След катастрофата двама души са приети във Военномедицинската академия

– 30-годишен мъж и 62-годишна жена. На младия мъж му предстоят серия от операции. Началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски съобщи, че пациентът е със счупване на черепа и мозъчна контузия, фрактура на дясното рамо и 4 прешлена в поясната област – без засягане на гръбначния мозък, както и със сериозна белодробна контузия. През първите 24 часа след инцидента младият мъж е претърпял една кратка операция, свързана с възстановяването на дишането му.

 

Днес от реанимацията в конвенционално отделение ще бъде преместена и другата пострадала, която се лекува във ВМА. 62-годишната жена е с множество травми по главата, лицето и тялото, но без счупвания на кости и засягане на жизненоважни органи.

 

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е настанен шофьорът на автобуса Григор Григоров

който е с множество охлузвания, но без опасност за живота. От прокуратурата съобщиха, че той вече е с обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на 17 души.

Коментари