Публикация

3 важни неща, които трябва да знаем, когато шофираме през лятото

3 важни неща, които трябва да знаем, когато шофираме през лятото

Да се шофира през лятото е доста рисково, особено когато температурите са над 30 градуса.  Кои са основните рискове и как да ги преодолеем, за да осигурим своята и на останалите участници в движението безопасност.

 

1.Високите температури понижават концентрацията

При температура на въздуха до 25 градуса шофьорът може да управлява автомобила без проблеми в продължение на 4-5 часа, твърдят специалистите. Когато живакът скочи над 30 градуса, час и половина до два часа шофиране предизвикват умора.  Това се дължи на факта, че в горещото време обмяната на веществата се забавя и сигналите за опасност, които постъпват в мозъка, се притъпяват. Това, от своя страна, води до запавяне на реакциите,  което може да бъде фатално. 

Как да се справим с този проблем:

  • Преди дълъг път изпийте таблетка глицин, това е аминокиселина, която активизира мозъка, съответно подобрява реакциите;
  • Дори и ако в колата има климатик, спирайте да шофирате на всеки час и половина-два часа.Организмът реагира не само на температурата в колата, но и на улицата;Спирайте за почивка на всеки час-два
  • При почивките правете масаж на точката между веждите си - натиснете я силно и масажирайте в продължение на 1-2 минути. Това ще ви зареди с енергия.

2. Летните температури причиняват обезводняване

При температури над 25 градуса за един час тялото може да отдели до половин литър пот. Ако не се компенсира изгубената течност, може да се получи хипоксия – кислороден глад на мускулите и мозъка. Според психоендокринолози това води и до намаляване на скоростта на реакциите. Вероятността да се появят и микроспазми на мускулите на крайниците нараства, което е крайно опасно при шофиране.

Как да се справим с този проблем:

  • Преди път изпийте един доматен сок. Калият в този сок поддържа водно-солевия баланс на организма;преди път изпийте един доматен сок
  • Преди шофиране не яжте сладки храни – захарта засилва потоотделянето;
  • Избягвайте и мазна храна, тъй като тя забавя обмяната на веществата;
  • Докато пътувате, пръскайте на всеки 15-20 минути лицето и шията си с минерална вода;
  • Не забравяйте да пиете често вода.

3.Слънце, което заслепява

Много катастрофи през лятото се случват, когато заради светещите в очите му слънчеви лъчи водачът на превозното средство не може да забележи летящата срещу него кола.

Как да се справим с този проблем: Препоръчително е да се пътува рано сутрин или след залез слънце. Но ако се налага да пътувате, когато слънцето е в зенита си, шофирайте със слънцезащитни очила със специални стъкла. 

 

Вижте и съветите на д-р Петко Стефановски, началник на „Спешно отделение“ при УМБАЛ „ Д-р Георги Странски“ - Плевен

Коментари