Публикация

За да е здрава косата ви, трябва да я храните здравословно през лятото

За да е здрава косата ви, трябва да я храните здравословно през лятото

Душата жадува за слънце и море, но пък косата страда от тях. Лятното слънце е като свръхмощен сешоар. Горещините изтощават гривата, тя губи блясък и изтънява. Хлорът в басейна я накъсва, а солта в морето дърпа цялата й влага. 

Слънцезащитните продукти трябва да се използват през цялото лято, не само на плажа, но и в града, и в планината. 

Косата иска ваканция от сешоара, пресата и машата

Добре е да изсъхва сама, но не и на жаркото слънце, тъй като така се уврежда косъмът и се съсипва цветът. След морето или басейна е добре да се изплаква с минерална или питейна вода.

Гребенът и четката се използват по-често през лятото, за да се масажира скалпът и да се подобри кръвообращението. 

Шапката през лятото предпазва косата

Шапката не е просто моден аксесоар, но и важен гард от изсушаващите лъчи. 

Сложните прически допълнително изтощават косата. Късите прически са за предпочитане в горещините, а на дългите през месец им се подрязват цъфналите краища. Най-подходящите фризури са опашката, плитката и кокът, които не позволяват косата да стърчи във всички посоки. 

Боядисването не е добра идея точно преди отпуската, тъй като избраният нюанс бързо ще се промени и обезсмисли. 

През лятото косата е лишена от влажност, затова е за предпочитане естествената козметика. Боята, пяната, лаковете и геловете допълнително я изсушават, но ако не може без тях, добре е те да имат UV филтри.

Козметичните продукти за слънцезащита запазват жизнеността, здравината и блясъка на косата. Те образуват невидим защитен филм и предпазват от бързо изсушаване. Обикновено съдържат метални оксиди, които предпазват косъма от прегряване, както и различни овлажняващи съставки като пантенол, протеини, жожоба, алое вера и други. 

В жегите е необходим шампоан без сулфати. Летните шампоани съдържат и UV филтри, копринени протеини, масла, алое вера, кокосово мляко. Освен шампоаните за честа употреба се предлагат и такива за дълбоко почистване, които отстраняват остатъците от пясък и морска сол. Шампоаните с коприва, с морски водорасли, с витамините А, С и Е, с цинк също са подходящи през лятото. Друг вариант е бебешки шампоан или пък разреден с балсам. 

Маска след всяко измиване на косата е задължителна,

за предпочитане със съдържание на витамините А, E, C, пантенол и копринени протеини. Балсамът също е препоръчителен, особено за сухи или къдрави коси, защото помага за разресването, придава мекота и осигурява необходимата влага. 

Козметичните салони предлагат специални процедури за предпазване от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. Те се състоят във възстановяване на структурата на косъма, овлажняване с различни маски, в които има кератин, масло от пшенични зародиши и от жожоба.

правете маски на косата си

 

Олио от жожоба, втрито в краищата на косата, помага за нейното омекване и прави чудеса за вълнистата грива. Може да се ползва като терапия преди измиване или като предпазител на сухи краища за през деня.

Маслото от пшеничен зародиш овлажнява и укрепва косата, премахва цъфтенето. Маслото от сладък бадем е особено подходящо за слаба и чуплива коса, но предпазва и от ултравиолетовите лъчи.

 

Но водата е най-добрият овлажнител на тялото и косата. Добре е в горещините да се пие много вода, да се хапват пресни плодове и зеленчуци.

Коментари