Публикация

Тенис лакът – често, но лечимо страдание при активно спортуващите

Тенис лакът – често, но лечимо страдание при активно спортуващите

Д-р Янаки Янакиев, началник на отделение по ортопедия и травматология в МБАЛ „Медлайн“

Какво е тенис лакът

Латерален епикондилит или т. нар. тенис лакът е едно от честите спортни заболявания. Среща се при спортовете, при които са използват ракети като тенис и бадминтон,  откъдето идва и неговото наименование. От това заболяване страдат също и спортисти, които тренират фехтовка. Извън спорта най-често засегнати са професиите, изискващи продължителна работа на компютър, заради еднообразните движения с мишката. От тенис лакът страдат и зъболекарите, които всекидневно извършват многократни повтарящи се движения на китката със зъболекарската машинка.

Какво предизвиква появата на болестта

Можем да си представим мускулите, които повдигат и изправят китката като ветрило, разперени при дланта и събрани в точка на лакътя. Става дума за 13 мускула и сухожилия, концентрирани върху едно място, където общото сухожилие се захваща за костта и което не е добре кръвоснабдено, заради което е наречено от народа „суха жила“. Работата на клетките в организма е да произвеждат енергия, а тя се хаби най-много, когато се правят многократни повтарящи се движения и при динамичен спорт, какъвто е тенисът. За да отделят клетките енергия, им е необходим кислород от кръвта, а както отбелязахме това място е лошо кръвоснабдено и когато изискванията за енергия надвишават нормалните нужди, клетките отделят енергия по безкислороден цикъл. При този процес се отделят вредни вещества, които се натрупват около клетките и това допълнително затруднява достъпа на кислород. Така се изпада в порочен кръг, наречен негнойно възпаление.

Как се лекува тенис лакътя

Терапията на тенис лакътя включва противовъзпалителни средства, които обаче трудно биха стигнали по кръвен път. Това означава, че с пиенето на хапчета, мускулните или венозни инжекции тези лекарства трудно достигат до мястото на възпалението. Затова е най-добре да се поставят локално през кожата – директно с инжекции или чрез физиотерапия.

Основния начин за прекъсването на порочния кръг е покой за ръката.

При по-тежки случаи, когато консервативните средства не помагат,  може да се извърши микробиологична намеса, т. нар. операция, която локално да отстрани проблема. Тя се налага, тъй като възпалението води до отлагане на микрокалциеви кристали в залавното място, които не могат да се почистят с консервативни средства. При всяко следващо натоварване, колкото и малко да е то, се получава ново възпаление. Затова е важно да се почистят.

Как да се избегне заболяването

На първо място трябва да се слушат внимателно напътствията на треньора и да се изпълняват правилно двата основни удара. Когато има промяна в позицията на мишницата и предмишницата това води до неправилно обтягане на мускулите и на практика слага началото на страданието.

Ако човек забележи наченки на болки, добре е веднага да си постави ортеза, препоръча известният ортопед. Има различни видове – специални гривни или налакътници. Те могат да променят посоката на теглене на сухожилните влакна и по този начин да намали натрупването на вредните вещества на едно и също място.

Коментари

Анонимен
3 юни 2020 14:48

Здравейте,къде се прави тази операция на лакьтя,бързо ли става,има ли рискове.Колко пари се плаща.Благодаря ви.