Публикация

Това са истинските лекари, които спасяват животи не за благодарности, а по призвание

Това са истинските лекари, които спасяват животи не за благодарности, а по призвание

25 август 2018 г. Денят е слънчев и не подсказва, че ще се превърне в поредната черна дата в българския календар.

 

17 души, повечето възрастни жени и едно дете, губят живота си в нелеп инцидент - автобусът, с който се връщат от екскурзия, се обръща в 20-метрова пропаст край гр. Своге. Часът е малко след 17.

Ранените веднага са транспортирани в софийски държавни болници. "Пирогов" първа приема първите пострадали. На смяна е д-р Благомир Здравков, детски анестезиолог-реаниматор.

В интервю за btv той описва ситуацията така:

"Когато си в епицентъра на такъв инцидент и си на първата линия, си доста лишен и обран от емоции. Но ден-два след това се замисляш за трагедията."

 

15 часа остава на работното си място д-р Здравков, борейки се за живота на ранените.

"Дори когато няма масов инцидент, когато има тежки пациенти, колегите остават извън работното си време, не чакат някакво специално овъзмездяване или благодарности, защото тук нашето присъствие необходимо. "

 

Във ВМА за минути са осигурени условия за приемането на 5-8 пострадали в критично състояние. 

При такива произшествия обикновено се очакват множество закрити травми, казва началникът на ВМА, проф. Венцислав Мутафчийски. 

"Може би от рутината не се впечатляваме лесно, но бяхме завладяни от всеобщия ужас у нашите колеги и сънародници. "

Медиците действат светкавично и един от пострадалите с политравми веднага е вкаран в операционна зала, за да му бъде направена животоспасяваща операция.

 

Все още четирима от ранените в зловещия инцидент са с опасност за живота - четири жени, три от които са настанени в "Пирогов" и една в "Света Анна". Лекарите правят всичко възможно.

Всички желаещи да дарят кръв, могат да го направят в кръвния център. Кръводарителска акция ще се проведе в сряда, 29 август, в Първа градска болница, гр.София.

 

Цялото общество, което непрекъснато нападаме лекарите с и без повод, днес трябва да кажем едно общоБЛАГОДАРЯ на хората в бели престилки!

Това са истинските лекари, които самоотвержено се борят за всеки един живот! 

 

Целия репортаж на btv можете да гледате във видеото:

д-р Благомир Здравков и проф.Мутафчийски пред бтв за катастрофата в Своге

 

източник на новината: btv

Коментари