Публикация

Актуална информация за състоянието на ранените в катастрофата край Своге

Актуална информация за състоянието на ранените в катастрофата край Своге

Състоянието на пострадалите в тежката катастрофа край Своге три дни след инцидента:

Трима (1 мъж и 2 жени) са настанени в КАИЛ (реанимация) на УМБАЛ "Св. Анна".  С най-тежка травма е жена на 52 години, на която беше извършена ортопедична операция. Фрактура на шийката на бедрената кост на пострадалата наложи тотална смяна на ставата. Интервенцията беше извършена от екип, воден от д-р Александър Илиев. Заради фрактура на горен край на раменна кост, ангажираща раменна става, е направена репозиция и фиксация на фрактурата, уточняват от лечебното заведение

 

Други трима от ранените в инцидента са стабилизирани и лечението им продължава в Клиниката по хирургия и Клиниката по ортопедия и травматология на болницата.

 

В Клиниката по гръдна хирургия на Военномедицинската академия е преместена 62-годишната пациентка. Състоянието й е стабилно.
Без опасност за живота е и 30-годишният мъж, който се лекува в реанимацията на ВМА. Състоянието му остава стабилно, а в следващите дни му предстоят серия от операции.

Акция по кръводаряване за пострадалите

Необходимостта от кръв и кръвни биопродукти за пострадалите е ежедневна.

Затова общинската Първа МБАЛ в София, съвместно с Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и подкрепата на МЗ, организира кръводарителска акция.

 

Всеки, който желае да помогне, може да дари кръв на 29 август (сряда) от 10:00 до 14:00 часа в лечебното заведение - ет. 1 кабинет 32 .

 

Кръв може да се дари всеки ден и в Националния център по трансфузионна хематология. Работното време там е от 8:00 до 12:00 и от 13:00 до 16:30 часа, а в събота и неделя – от 9:00 до 15:00 часа.

 

Кръводарителите трябва да са клинично здрави, да не са приели лекарства в деня на кръводаряване, да не са дарявали кръв през последните 3 месеца и задължително да носят в себе си документ за самоличност.

 

УМБАЛ Бургас се присъединява към апела за кръводаряване за ранените в катастрофата край Своге. Организирана е кръводарителска акция и всеки в Бургас може да дари кръв за пострадалите, настанени в столичните болници. Отделението по трансфузионна хематология разполага и с дежурен екип, който ще приема желаещите и извън работното време.

Коментари