Публикация

Д-р Г.Игнатов: Нужна е национална профилактична програма за онкозаболяванията


През междуобластния онкодиспансер „Д-р Марко А. Марков” годишно преминават между 17 и 22 хиляди пациенти, предимно от Варненска и Добричка област. Той е с традиции в диагностиката, ранното откриване и комплексното лечение на хора с онкологични и доброкачествени заболявания.

В регистрите на лечебното заведение от миналата година на отчет са били около 17 хиляди души. През 2009 г. са осъществени близо 81 хиляди прегледа, от които две трети са профилактични.

Новорегистрираните с рак са 2 764. Най-често срещаните локализации, които се диагностицират в здравното заведение, са ракът на гърдата, на шийката на матката и на дебелото черво.

За управителя на диспансера д-р Господин Игнатов, който поема лечебното заведение с екип от 70 души, а сега ръководи 240, отчитането на статистика не е достатъчно. Той настоява за национална профилактична програма, която би позволила онкологичните заболявания да бъдат хванати навреме. По този начин не само ще бъдат спестени след няколко години милиони левове за лечение на усложнения, но и хиляди човешки живота.

Тъй като такава програма все още няма, онколозите от диспансера всекидневно приемат пациенти от цялата страна без направление и такси с цел профилактика и ранно диагностициране.

Но усилията не свършват дотук. Сградният фонд непрекъснато се обновява, опитвайки се да следва европейски стандарти и изисквания.

Тепърва предстои приключването на строителството на новото крило на стационара в квартал Аспарухово. То ще отговаря на съвременните очаквания на пациентите за лечебно заведение – предвиждат се 50 болнични стаи, които ще разполагат със санитарен възел, телефон, телевизор и балкон.

Във всяка стая ще се настаняват по двама пациенти. Идеята е след прекарана тежка операция болните да се чувстват максимално комфортно и същевременно да не са сами в тези тежки моменти.

Предстои и основен ремонт на старата сграда. Ще бъде разширен хирургичният сектор и ще се създаде ново гастроотделение. За обновяване ще бъдат инвестирани собствени средства в размер на 650 хил. лева.

Лечебното заведение очаква да получи и линеен ускорител, обещан още при предишното правителство. За него е построен специален бункер. Наличието на апарат във Варна би улеснило много пациентите от Източна България. Единствено в София има линейни ускорители. Това принуждава някои болни да чакат с месеци. Има и такива, за които пътуването и престоят в столицата са непосилни.

Правя всичко по силите си да намеря частен инвеститор, съобщи пред health.bg управителят на онкодиспансера  д-р Господин Игнатов.

Не е отхвърлена възможността да се кандидатства по европроекти.

Коментари