Публикация

По показателя "майчина смъртност" България е сред развитите държави, но това не означава, че нямаме още много проблеми за решаване

По показателя "майчина смъртност" България е сред развитите държави, но това не означава, че нямаме още много проблеми за решаване

Проф. Владимир Пилософ, детски кардиолог и председател на Българската педиатрична асоциация, се включи в дискусията за състоянието на родилната помощ в България. Неговото становище е богато на факти, които са показателни в много отношения:

 

Към януари 2015 г. по данни на СЗО за всеки 100 000 раждания - се посочва следната майчина смъртност по държави:

Сиера Леоне - 1360

Полша - 3

България се намира към края на таблицата по честота на майчина смъртност  с 11 случая на 100 000 раждания, заедно с Южна Корея, Нова Зеландия и Португалия.

В САЩ – майчината смъртност е 14 на 100 000, във Франция - 8, в Германия - 6.

Тези данни могат да изглеждат скучни, но те говорят за едно:

проблемът за майчината смъртност е световен и той все още не  е решен.

И все пак: от 1990 до 2015 г. в световен мащаб майчината смъртност е спаднала с 44 %.

Амбицията на СЗО е този показател в световен мащаб да спадне до 70 на 100 000 живораждания за периода 2016 - 2030 г.

 

В 75 % от случаите майчината смъртност се дължи на:

•         Тежки кръвоизливи (най-често след раждането);

•         Следродова инфекция;

•         Артериална хипертония (прееклампсия и еклампсия);

•         Усложнения, свързани с раждането;

•         Аборти, осъществявани в неподходящи условия. 

 

Независимо от това, че България - за щастие - не се намира сред "първенците" по майчина смъртност, а напротив по този показател е сред държавите с най-ниска смъртност,

трябва да се посочат следните неблагоприятни фактори:

- Наличие на родилни отделения (и то не малко) с малък годишен брой раждания - под 100! Без да се навлиза в детайли, това означава липса на достатъчно професионална рутина на персонала, както и значително по-трудна организация на спасителните действия при усложнено раждане (липса на достатъчен брой специалисти, по-лоша материална база и т.н.).

- Неподдържане на квалификацията на медиците - България е единствената страна в ЕС, в която ПРОДЪЛЖАВАЩОТО МЕДИЦИНСКО ОБУЧЕНИЕ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !

- У нас, като се започне от студентското обучение и завърши със специализацията на лекарите, няма (или почти няма) занятия, насочени към придобиване на ПРОФЕСИОНАЛНИ УМЕНИЯ ЗА КОМУНИКАЦИЯ С ПАЦИЕНТИТЕ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ.

- И накрая (не по важност) можем ли спокойно да кажем, че качеството на женската консултация е на необходимото високо професионално ниво? Нека никой не се обижда! На този въпрос аз лично нямам отговор, тъй като задълбочени проучвания по темата през последните 20-30 г. липсват или поне са твърде малко.

И нещо, свързано с два от последните случаи на майчина смъртност у нас, към които имам някакво отношение: основната причина за смъртта бе настъпила тежка хеморагия поради руптура на чернодробна артерия (среща се 1:250 000 раждания) и свързано с изключително висок процент на смърт и развитие на т.н. HELLP синдром - също свързан с висока смъртност.

 

Какво мислите вие? Включете се в дискусията!

 

 

 

Коментари

Проблемът майчина смъртност е толкова стар ,колкото и акушерството.В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТРАНИ НА ПЪРВО МЯСТО ПРИЧИНИТЕ ЗА СМЪРТ СРЕД БРЕМЕННИТЕ ЖЕНИ ИЗОБЩО СА ХЕМОРАГИИТЕ ,А В СТРАНИТЕ ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ НА ПЪРВО МЯСТО СА ИНФЕКЦИИТЕ  НАПР В Нигерия 800 на 100000.АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ ,ЧЕ ЩЕ ЛИКВИДИРА МЙЧИНАТА СМЪРТНОСТ СЕ ЛЪЖЕ,ЗАЩОТО РАЖДАНЕТО Е ДИНАМИЧЕН И НЕПРЕДСКАЗУЕМ ПРОЦЕС ,КОЙТО МНОГО ЧЕСТО СТАВА ПРИ ЗДРАВИ РАЖДАЩИ,БЕЗ ПАТОЛОГИЯ.АКУШЕРСТВОТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ СТАНА НЕ ТОЛКОВА ПРИВЛЕКАТЕЛНО КАКТО ПО-РАНО ,КОГАТО ИМАШЕ ВИСОКА РАЖДАЕМОСТ.СЕГА РАЖДАТ ПОВЕЧЕ НЕОБРАЗОВАНИ,НЕОСИГУРЕНИ ,НЕОБХВАНАТИ ОТ ЖК.НО И ТОВА НЕ Е ПО ПРАВИЛО ,ЗАЩОТО ВИЖДАТЕ ПОСЛЕДНИТЕ СЛУЧАИ СА ВСЕ ТАКИ НОРМ АЛНИ И ОБРАЗОВАНИ ЖЕНИ.ПРИЧИНИТЕ ЗА ИНФЛАЦИЯТА В АКУШЕРСТВОТО   СА МНОГО.На първо място е липсата на школа у нас и на водачи ,които милеят за развитие на акушерството у нас в смисъл на поддържане на висок професионализъм.Масово нашите хабилитирани и нац консултанти не обичат акушерството а се насочват към по-спокойни ,планови и по-доходни тесни специализации.Ами моля ви след като по-старите акушери ,които имаха висок професионализъм,както теоретично така и практично се оттеглиха няма кой да се бори за акушерството,за поддържане на школата у нас.СЪЗДАВАНЕТО НА МНОГО БОЛНИЦИ -ХОТЕЛИ,КЪДЕТО ОСНОВНАТА ЦЕЛ СА ДОХОДИТЕ ,УНИЩОЖАВАНЕТО НА УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ БОЛНИЦИ,НАМАЛЯВАНЕТО НА МЛАДИТЕ ХОРА у нас ДОВЕДЕ ДО ЛИПСА НА ДОСТАТЪЧНА ПАТОЛОГИЯ ,КОЯТО Е ПРЕДПОСТАВКА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА МЛАДИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ.Е как да се квалифицират като няма раждания достатъчно в тези измислени нови унив болници,няма бременни ,които да представят патологията на бременността .Как да могат да се справят тези специалисти като не са видяли водене на седалищно раждане,раждане на близнаци.налагане на форцепс ,вакуум .Те знаят само секцио ,защото е доходно и им се струва лесно ,само ,че забравят неудачите от анестезията,и много други усложнения свързани с опер интеревенция, с които също не винаги могат да се справят ,просто ,защото не са ги виждали.Как може да се унищожат унив болници ,където имаше алгоритми ,правила,за сметка на частни болници ,където изобщо няма правила ,а има само едно правило ,колко секции ще се направят, за да се изработи заплатата.За това секциото достигна до 60-70% Как може заплатата на лекаря да зависи от броя на пациентите ?Защо в Германия,Норвегия лекарят не се интересува от брой пациенти,а работи по правила?Жк има и тя е много по-развита от тази в някой западни страни .Това ,че нашите водещи специалисти изобщо не се интересуват от нея и от работещите там това е друг въпрос. Отговорът е прозаичен .В жк в мед център лекарят получава 40% от прегледа ,който е 12лв.Няма да се оправят забърканите неща ,защото няма хора ,които като нашите стари учители да милеят за акушерството!!!

Не е вярно твърдението,че нивото на Женските консултации не е на ниво.Друг е въпросът,че голям контингент,предимно ромското малцинство,не е обхванато от природата наблюдение.