Публикация

Вирусни инфекции по морето разболяват децата

Вирусни инфекции по морето разболяват децата

Детското отделение към МБАЛ „Централ Хоспитал“, което осигурява денонощно обслужване на малките пациенти, е пълно с малчугани след почивка. Повечето от родителите пристигат направо от магистралата, тази нощ приехме 5-годишно дете с висока температура и с повръщане по бански костюм, съобщи педиатърът д-р Анелия Балабанова. Момиченцето е включено на системи, а родителите споделили, че детето се влошило на плажа. Те веднага потеглили към Пловдив. По пътя потърсили личния лекар, но не успели да се свържат и затова потърсили помощ в спешния педиатричен сектор на „Централ Хоспитал“.

Тригодишно момченце, доведено също от аутобана, повръщало 2 дни в Равда. Семейството го лекувало с различни препарати, които им дали от местната аптека, и след като видели, че няма подобрение, запалили колата и пристигнали в болницата.

Случаите на вирусни инфекции след почивка, които при децата често протичат с висока температура, безапетитие, гадене, разстройство и повръщане, нараснаха сериозно през втората половина на август, посочи д-р Балабанова. Според нея проблемът е, че децата бързо се обезводняват, а това налага да бъдат поставени на системи, като най-тежко протича заболяването при възрастовата група до 3 години.

В повечето случаи вирусните инфекции преминават за 3-4 дни .

Препоръката на д-р Балабанова е при появата на някой от симптомите на инфекцията родителите да се консултират с лекар, най-добре с педиатър. За жалост след прегледа обикновено се налага да прекъснат и почивката си, но е немислимо посещенията на плажа да продължат.

 

 

 

Отделението по педиатрия в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив работи денонощно, в това число в събота и неделя. Прегледите се извършват от лекари специалисти. За контакти пациентите могат да звънят на тел: 0877/491-701.

 

 

 

Коментари