Публикация

Хроничната умора преследва съвременния човек


Всеки лекар среща в практиката си пациенти, оплакващи се от изтощение, липса на енергия и сили за изпълнение на всекидневните задължения. В повечето случаи тези симптоми трудно се свързват с определена диагноза.

Колко често умората може да е признак на заболяване?

В продължение на две години холандският лекар д-р Хенк де Вриз и неговият екип наблюдавали 571 пациенти с оплаквания от умора, лошо самочувствие и кондиция, недостиг на сили. 10% от хората, посетили своя лекар, посочили, че изпитват постоянно чувство на умора. При почти половината от тях било диагностицирано повече от едно заболяване, което би могло да се свърже с тези оплаквания.

Най-често ставало дума за проблеми с опорно-двигателния апарат, инфекциозни и психични болести. Учените установили, че с хроничната умора се свързват още безсънието и храносмилателните смущения. Нерядко корените на хроничната умора се откриват в различни проблеми от социално-психологическо естество.

В публикация в изданието на Канадската медицинска асоциация д-р Вриз подчертава, че при половината от пациентите не са открити заболявания, които биха обяснили постоянното чувство за умора.

Холандските лекари далеч не са първите, които акцентират върху сериозното разпространение на хроничната умора в съвременния свят. Във Великобритания например, всеки 12-и пациент отива при личния си лекар с признаци на постоянна умора, а в САЩ от този синдром се оплаква един от всеки шест пациенти.

Според лекарите увеличаващият се брой на хората със синдром на хроничната умора е пряко следствие от средата, в която живее днешният човек – икономическата криза, страхът от безработица, напрежението в семейните и колегиалните контакти.

Каквато и да е конкретната причина, често тя не е единствена и затова е трудно да бъде открита, а постоянната тревожност отнема огромно количество енергия, чиито дефицит човек чувства във всекидневието.

Коментари