Публикация

Екипи от три болници спасиха жена с напреднал рак на маточната шийка

Екипи от три болници спасиха жена с напреднал рак на маточната шийка

45-годишна пациентка с голям тумор на маточната шийка в напреднал стадий беше спасена със съвместните усилия на екипи от три болници в групата на Аджибадем Сити Клиник – Болница Токуда, Сърдечносъдов център и Онкологичен център.

 

Благодарение на колаборацията на лекарите,

не само е овладяно сложното животозастрашаващо състояние на жената, но е постигната и ремисия на онкологичното заболяване

Пациентката постъпва в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда с бъбречна недостатъчност и обилно вагинално кървене.

Диагностициран е голям тумор на маточната шийка, който засяга и пикочния мехур

Уретерите са блокирани, което налага поставяне на нефростоми (специални тръбички, които извеждат урината от бъбреците до кожата) от уролозите в Болница Токуда. 

 

Консултацията с акушер-гинеколози (д-р Тодор Димитров и д-р Лъчезар Танчев) констатира непосредствена опасност за живота при наличието на неконтролируемо вагинално кървене, както и тежка вторична анемия. 

 

В Отделението по акушерство и гинекология е направена вагинална тампонада, след което пациентката е насочена за емболизация (запушване) на кръвоносните съдове на матката в Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център.

 

Процедурата, извършена от д-р Ивета Ташева, има за цел да спре кървенето и да подготви пациентката за предстоящото лъче-химиотерапевтично лечение. Интервенцията е минимално инвазивна: през лявата брахиална артерия (под мишницата) чрез катетър се достигат и емболизират (запушват) артериите на матката. Кървенето намалява веднага след процедурата и спира на следващия ден.

Лечението на тумора

продължава в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център, където се провежда модерно радикално интегрирано облъчване, съчетано с ниски дози химиотерапия. Д-р Николай Недев използва най-модерната лъчетерапевтична техника с модулирано по интензитет лъчелечение и интегрирано усилено облъчване едновременно на основния тумор в таза и на засегнатите лимфни възли в корема.

Иновативният подход се прилага за първи път в България при такъв голям тумор

Обикновено лимфните възли в корема се облъчват на втори етап, поради токсичността на стандартното лечение. Такъв един подход обаче дава възможност на заболяването да прогресира междувременно. Модерното оборудване и експертизата на лекарите правят възможно лъчелечението на основния тумор и коремните лимфни възли да се проведе едновременно с минимални странични ефекти.

9 месеца по-късно ПЕТ-скенерът не показва остатъчни следи от тумора

Това позволява и премахването на нефростомите.

 

Екипната работа в трите лечебни заведения, експертизата на лекарите и модерната техническа обезпеченост в групата на Аджибадем Сити Клиник дават възможност дори силно усложнени медицински случаи като този да бъдат решени бързо, адекватно и координирано.

Коментари

Така трябва да се работи!Това е.съвременна медицина!Браво на колегите!