Публикация

Най-разпространената диета може да е предпоставка за рак

Най-разпространената диета може да е предпоставка за рак

Учените сигнализират за вредата от хранителен режим, който спазват много хора

Изследователи от университета в Харвард наблюдавали начина на живот на 15 хиляди души в продължение на 25 години, като целта им била да докажат ползата от намалената употреба на въглехидрати. Специалистите искали да се уверят дали е вярно твърдението, че нисковъглехитрадните диети диети помагат на хората не само да се избавят от наднорменото тегло, но и да регулират кръвното си налягане.

Резултатите от мащабното изследване обаче показали

обратното – когато организмът дълго време е лишен от въглехидрати, възникват здравословни проблеми, сред които сърдечносъдови заболявания и рак. А това може да стане една от предпоставките за преждевременна смърт. Причината не е в липсата на въглехидрати, а във факта, че хората ги заменят с мазнини и белтъчини. Експертите съветват да съставим менюто си така, че половината от употребените продукти да съдържат въглехидрати. Препоръчва се те да са плодове и зеленчуци.

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати съкращават живота. Това е категоричният извод, до който стигнаха учени от Харвард, пише The Independent.

Преди време учени съобщиха, че най-безвредният начин да отслабнем е, като престанем да се храним след 18 часа.

 

Коментари