Публикация

Безплатни консултации за репродуктивни проблеми


По повод Деня на репродуктивното здраве – 12 юни, водещи специалисти ще представят своите постижения в областта на асистираната репродукция и ще консултират безплатно в Пловдив, съобщи сдружение „Зачатие”.

Инициативата, която ще се проведе за пета поредна година, ще премине под наслов „Поглед към мъжкия стерилитет”. 

Идеята е да се насочи общественото внимание върху този много важен и същевременно деликатен проблем.

През последните години в световен мащаб се наблюдава обезпокоителната тенденция към намаляване на способността за възпроизводство при мъжете. Това се дължи както на фактори от околната среда – неправилен начин на хранене, обездвижване, затлъстяване, на множество заболявания – диабет, хипертония, множествена склероза, така и на инфекции на половата система, на хормонални нарушения, генетични причини и т.н.

Проблемът се задълбочава, защото обичайно мъжете се чувстват добре, нищо не ги боли. Това отлага за дълго време, понякога десетки години, поставянето на диагнозата и провеждането на лечение, посочва сдружението.

Според него държавата е изоставила напълно мъжете и тяхното репродуктивно здраве -  не се провежда скрининг на заболяванията в детска възраст, които биха увредили сперматогенезата в бъдеще, не се профилактират сексуално-трансмисивните заболявания при момчетата в юношеска възраст. Няма нито една диагностична дейност по уточняване на мъжките репродуктивни способности, която да се заплаща от НЗОК.

От друга страна, специалистите по мъжки стерилитет - андролози, ембриолози, генетици и т.н., са малко на брой и са концентрирани само в големите градове на страната.

Специалистите, които ще приемат в Деня на репродуктивното здраве, поемат ангажимента да помагат дистанционно на консултираните двойки и след самото събитие.

Записвания могат да бъдат направени на тел. 0898 99 55 32 или на адрес drz2010.zachatie@gmail.com.

Коментари