Публикация

Широк кръг теми ще представи Първата национална конференция по урогинекология в Несебър

Широк кръг теми ще представи Първата национална конференция по урогинекология в Несебър

Първата национална конференция по урогинекология ще се проведе на 23-24 септември в Несебър. Тя се организира в рамките на  Единадесетата национална конференция на акушер - гинеколозите от доболничната помощ, която се провежда на същото място.

Инициатор и на двата форума е Национален съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ и неговия председател проф. д-р Петър Петров, с когото разговаряме какви са предизвикателствата и възможностите пред българската урогинекология във време на криза и икономически затруднения.

 

- Какво наложи да се организира специална конференция по урогинекология?

- Това е стара идея на Националния съюз, която съм щастлив, че успяваме да осъществим. Безспорно големият дял на тази патология и липсата на научен форум, който да разглежда проблемите, свързани с нея, направи организирането наложително тази година. С напредване на технологиите урогинекологията се е развила достатъчно, за да постави правилната диагноза и да предложи правилното лечение.

Освен това през 2017 г. успешно проведохме Десетата юбилейна конференция на акушер - гинеколозите от доболничната помощ. Набрахме опит в организирането на научни прояви и сме убедени в ползите за колегията. Искам да ви уверя, че всички данни за урогинекологията ще бъдат разгледани в контекста на Европейските реалности и перспективи.

- Какви са акцентите в работата на първия научен форум, посветен на тази сфера от медицината?

- Съсредоточили сме вниманието си върху широк кръг от теми. На първо място специалистите ще дискутират вродените аномалии на женската уретра, уроинфекциите у жената, интерстициален цистит, който според съвременното схващане за заболяването носи наименованието Синдром на болезнения пикочен мехур.

За гинеколози и уролози от особено значение е темата за инконтиненция или неволното изпускане на урината, което е широко разпространено страдание, колкото и малко пациентки да си признават това. Ще бъде представено и приложението на TVT O, TVT R TVT offira при чиста стрес уринарна инконтиненция.

Ще бъдат засегнати теми, свързани с диагностиката и лечението на хиперактивен пикочен мехур, на пикочо-полови фистули – уретеровагинални, везиковагинална и др.

Освен това сме предвидили дискусии върху усложненията при трите вида слинг, приложението на слинговете при статични заболявания и стрес уринарна инконтитенция, както и лечението на рецидивните форми на стрес инконтиненция след прилагане на слинг.

- При какви здравословни проблеми се налага пациентите да се диагностицират и да се лекуват от тесен специалист – урогинеколог?

- Най-често при проблеми, свързани с инконтиненция на урината.

- Кои са особено опасните урогинекологични заболявания?

- Урогениталните инфекции по време на бременност могат да бъдат доста опасни. Те водят до нарушения в развитието на плода и до раждането на болно дете.

- Кога човек непременно трябва да потърси помощ и дали има достатъчно подготвени кадри у нас, към които да се обърне?

- Изпускане на капки урина, дори при леки физически усилия, кихане, напън и др. Колкото до кадрите, прави впечатление, че на този тип проблеми се отделя все по-малко внимание поради липсата на добро заплащане. Нашата надежда е, че с този форум ще привлечем повече млади колеги към урогинекологията и те ще проявят интерес да се квалифицират в тази област.

- Необходимо ли е да се създадат специализирани лечебни звена, които да се ангажират с терапията на този тип заболявания?

- Това могат да си позволят само големите клиники от ранга на Майчин дом в София, за останалите е добре да имат поне по един добре подготвен специалист.

 

Коментари