Публикация

Лятото - аромат на водорасли или борова смола?


Юни дойде и е крайно време да планираме лятната си почивка.
Летният отдих е необходим, за да се отърсим от проблеми, стрес и натрупано напрежение в работата.

Някои предпочитат луксозен хотел на брега, други – къмпинг, трети – палатка край поточе, четвърти – исторически забележителности, пети – където ги заведат.

Планирането на отпуската не е лесна задача. Трябва да се съобразим с графика на колегите, с този на любимите хора, със състоянието на кредитната карта...

Хубаво е да помислим и за здравословните си потребности, за да не претоварим почивката с излишен стрес.

Обикновено колебанието е между морето и планината.
Ако кризата не ви плаши обаче, най-добре е и двете, но за всяко поне по една седмица.

Българите все по-често избират отдиха зад граница, още повече че южните ни съседки Гърция и Турция предлагат по-изгодни оферти.

Специалистите обаче съветват да изберем страна с подобен на нашия климат. Организмът е свикнал и всяка промяна за него е стрес, затова и прекалените скокове в температурата и влажността на въздуха не са желателни.

При мек субтропичен климат трябва първо да се аклиматизираме. Ако изберете Средиземноморското крайбрежие или Егейските острови, първите дни ходете на брега сутрин рано или на залез, пийте много вода, хапвайте повече риба, плодове и зеленчуци.
 
Сред палми и екзотични цветя човек става по-безгрижен, но е възможно да притесните стомаха си с нетипична кухня, а главата с палещите лъчи на слънцето.

Който и бряг да изберете - от Дуранкулак до Ахтопол в България, или пък на друго море, ще е полезно за здравето. Стига докторът да няма възражения.
Въздухът и водата, наситени с йод и други полезни вещества, лекуват различни болежки. Морската сол е природен лек, тъй като съдържа елементи като натрий, калий, магнезий, калций.

Тя стимулира нервната система, подобрява обмяната на веществата и активизира дейността на епифизата. Минералите в морската вода подобряват кръвообращението, обмяната на веществата, имунната система и хормоните.

Морската вода помага и при проблеми с вените, заболявания на дихателните пътища, кожни болести, алергии. Слънчевите бани край брега помагат при болни стави, анемия, остеопороза, псориазис, депресия, трудно зарастващи рани, хронични заболявания.

Морето ни прави и по-красиви, тъй като подмладява кожата, глади бръчките и чисти тялото от токсини. Чудесен фитнес и масаж ще си направите, ако скачате или бягате във водата. 

Морето зарежда с енергия и усмивки. Стига обаче да не се препичате постоянно.

Хотелът или курортът са въпрос на личен избор. Зависи каква почивка искате – спокойствие или луди нощи. Много морски дестинации и у нас, и в чужбина предлагат допълнителни еднодневни екскурзии до природни и исторически забележителности, така че може да съчетаете морски с културен и екотуризъм.

Планината ни предлага по-различен релакс. Зелените гори зареждат с енергия и спокойствие, карат ни да забравим грижите. Чистият планински въздух ни укрепва не само психически, но и физически.

Нашите планини предоставят много възможности за чудесен летен отдих. Не само за бавни разходки, но и за много атрактивни и динамични спортове като алпинизъм, планинско колоездене, конен туризъм, парапланеризъм, рафтинг...

Която и точка с чист въздух в България да изберете, задължително наблизо има живописни селца, архитектурни и природни резервати, манастири, природни чудеса, културни паметници.

А пък и в повечето наши планински курорти извират минерални води – природен дар за тялото и душата. Дори и да няма наблизо извори, всички добри хотели предлагат басейни и СПА процедури. Можете да изберете уникални кътчета, където ще откриете домашен уют, красиви гледки и разнообразни възможности за спорт, туризъм и забавления.

Изборът море или планина не е толкова важен, колкото хубавите емоции, приятните хора и доброто настроение.

Специалистите са изчислили, че оптималната лятна почивка е две седмици. Повече от това трудно ви вкарва в следотпускарския работен ритъм. Ако пък след двуседмичната почивка не ви се иска да се върнете на работа, значи тази работа не е за вас.
 

Коментари