Публикация

През септември и октомври в лаборатория „ЛИНА”: Профилактични изследвания за анемия, сърдечна дейност, щитовидна жлеза и остеопороза

През септември и октомври в лаборатория „ЛИНА”: Профилактични изследвания за анемия, сърдечна дейност, щитовидна жлеза и остеопороза

 

През септември и октомври медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага на своите пациенти четири нови профилактични кампании, насочени към превенцията на различни заболявания. Кампаниите са на преференциални цени и важат за самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол. За тях не е необходимо предварително записване, а само пациентът да посети най-близкия филиал на лабораторията. Препоръчително е анализите да се извършват сутрин, на гладно и преди приема на напитки, съдържащи кофеин.

Първата профилактична кампания е за сърдечна дейност и включва: холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол ( т.нар. добър и лош  холестерол), триглицериди, креатинин, урея, AСАТ, креатинкиназа (CK), калий (K), натрий (Na) и хлориди (Cl) на намалена цена от 15лв. вместо стандартните 35лв. Кампанията е подходяща за пациенти с наднормено тегло, сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза, захарен диабет от втори тип, хипертония (високо кръвно налягане) и др.

Втората кампания включва комплексни изследвания за анемия: пълна кръвна картина с 16 показателя, желязо (Fe), желязо свързващ капацитет (ЖСК), феритин, витамин B12 и  сатурация на трансферин и е на цена от 30лв. вместо 64лв. Изследванията в нея са подходящи както за възрастни, така и задеца.

От лаборатория „ЛИНА” обръщат внимание, че при изследване на желязо трябва да се имат предвид и да се спазват някои изисквания, за да може полученият резултат да е достатъчно информативен и да улесни диагностичния процес. При пренебрегване на тези условия, може да се получи съмнителен и подвеждащ резултат, чиято интерпретация понякога е доста трудна. Затова от „ЛИНА” препоръчват оценката на железния статус на организма да се извършва сутрин, на гладно и преди започване на терапия със железни препарати и добавки, съдържащи желязо. Трябва да се има предвид, че концентрациите на желязо варират значително в рамките на деня, като са най-високи сутрин и най-ниски вечер. Проследяването на ефекта от провеждана терапия с железни препарати  трябва да се извършва поне 20 дни след прекратяването ѝ. Приемът дори на една таблетка желязо преди изследването, може значително да повиши неговите нива. Алкохолът, естрогените, орални контрацептивни препарати също могат да повлияят резултата като го повишават. Някои антибиотици, големи дози аспирин, перорални препарати за лечение на диабет и тестостерон го понижават. Непосредствено преди менструация, стойностите му са по-високи и се понижават по време на самия цикъл. Прием на Витамин В12 до 48 часа преди извършване на изследването също може да повиши резултата. Хронично недоспиване  и силен стрес понижават нивото на желязо в кръвта. Също така  не е препоръчително изследването да се прави по време на остра инфекция.

Третата кампания е за скрининг на щитовидна жлеза и включва  TSH (тиреостимулиращ  хормон ) и FT4 (свободната фракция на тироксин ) за общо 12лв. вместо 24лв. Нивата на двата хормона са ориенир дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена.  

Чествъртата кампания е за остеопороза и включва изследване на: калций (Ca), фосфор (P), алкална фосфатаза (ALP),  паратхормон (PTH), Beta-CrossLaps и Osteocalcin на цена от 30лв. вместо 63лв. Изследванията са подходящи за всички пациенти, които имат проблем с костите. Таксата манипулация към всяка от кампаниите е 2лв. Изследванията могат да бъдат получени на място в лабораторията или проверени онлайн на сайта www.lina-bg.com.

„ЛИНА” е първата медицинска лаборатория, която въведе месечни профилактични кампании, като всяка от тях е подходяща за скрининг на основни заболявания. Различните кампании могат да са полезни за всички членове на семейството. Тяхното предимство е, че изследванията са с отстъпка от 40% до 50%, което е изключително удобно за пациентите, които не могат да използват талон-направление  от личния си лекар в дадения момент. Те често включват и изследвания, които не се поемат от Здравната каса. За да се възползвате от профилактичните кампании, няма нужда да си записвате час, а само да посетите най-близкия самостоятелен филиал на „ЛИНА”. 

Коментари