Публикация

Клинична пътека за роботизираната хирургия


Екип на агенция „Медицински одит” ще пристигне утре в Плевен, за да оцени стойността на клиничната пътека за роботизирана хирургия, съобщи проф. Григор Горчев, ректор на Медицинския университет в областния град.

От началото на годината досега с робота „Да Винчи” са извършени 47 интервенции. През 2009 г. броят им е бил 82, а през 2008 г., когато е внедрена системата – 42.

„Нужно е да се оцени клиничната пътека за роботизираната хирургия, тъй като това е бъдещето на медицината”, посочи ректорът на МУ-Плевен. 

Той даде пример с 46-годишна жена, тежаща 194 кг., с миома на матката. По думите му, лекарите не са искали да я оперират, а когато дошла в Плевен, е била с тежка анемия, вследствие на заболяването.

„Страхът на лекарите е бил продиктуван от килограмите на жената. Ако при нея е била приложена стандартна операция, са щели да възникнат много проблеми и усложнения”, поясни проф. Горчев. 

За извършването на операцията неговият екип е поръчал специални, по-дъги уреди (заради мастните натрупвания). След интервенцията жената е била изписана на втория ден в добро състояние.

Очакванията на проф. Григор Горчев са, че след като приключи одитът на агенцията, най-накрая ще се осигури и финансиране за роботизираните гинекологични операции, които се извършват единствено в Плевен.

 

 

Коментари